Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
13.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

rPET100: Η νέα βιώσιμη καινοτομία για θερμά ροφήματα, γαλακτοκομικά και έτοιμα γεύματα

ΑρχικήΝέαrPET100: Η νέα βιώσιμη καινοτομία για θερμά ροφήματα, γαλακτοκομικά και έτοιμα γεύματα
spot_img

Της Βίκης Τουτζιαράκη*

Οι συσκευασίες τροφίμων για γαλακτοκομικά, ζεστά ροφήματα, σούπες στιγμής και έτοιμα γεύματα οφείλουν να είναι ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες τόσο κατά τη διάρκεια της παραγωγής τους, όσο και κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης των διαφόρων τροφίμων που περιέχουν.

Επιπρόσθετα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα απαιτούν συσκευασίες με τους βέλτιστους φραγμούς απέναντι στο φως και τα αέρια ώστε η μακρά διάρκεια ζωής τους στα ράφια να μην επηρεάζεται αρνητικά.

Η αυστριακή εταιρεία Starlinger & Co Gesellschaft m.b.H με έδρα τη Βιέννη, ανέπτυξε ένα νέο υλικό το rPET100 το οποίο όχι μόνο πληροί τις προϋποθέσεις αυτές αλλά φέρει και νέες ιδιότητες.

Το rPET100 έχει αντοχή στη θερμότητα, αποτελείται μόνο από ένα υλικό και το λευκό του χρώμα προστατεύει το προϊόν από την ακτινοβολία UV, ενώ με το πέρας της χρήσης, η συσκευασία μπορεί να ανακυκλωθεί 100% αφού δεν περιέχει κανένα άλλο πολυμερικό πρόσθετο.

Οι δίσκοι, τα ποτήρια και τα δοχεία τροφίμων από rPET100 είναι πλήρως ανακυκλώσιμα σε αντίθεση με τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης από υλικά όπως το πολυπροπυλένιο (PP) ή το πολυστυρένιο (PS).

Το ανακυκλωμένο PET (Post-consumer recycled PET) είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της EFSA και εμφανίζει εξαιρετικές ιδιότητες οι οποίες δεν υποβαθμίζονται με τη διαδικασία της ανακύκλωσης και το καθιστούν ένα υλικό πραγματικής κυκλικής οικονομίας.

Χρησιμοποιώντας ανακυκλώμενο PET από συσκευασίες, αποφεύγονται πολλές εκπομπές CO2 καθώς έχει σημαντικά μικρό αποτύπωμα CO2 .

Το rPET100 διατίθεται σε φύλλα τα οποία είναι εύκολα στη μεταποίηση για την παραγωγή πλαστικών συσκευασιών και δεν απαιτείται μεγάλο κόστος αλλαγής του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Το νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά αυστηρό και ενημερωμένο σε ότι αφορά την ασφάλεια των καταναλωτών και ήδη πολλές εταιρείες έχουν στραφεί προς εναλλακτικές πρώτες ύλες που συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

*Η Βίκη Τουτζιαράκη είναι Επιστήμονας Υλικών, MSc Βιολογικά Συστήματα, Τεχνολόγος Συσκευασίας 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα καταγγελία στο Cibum για σάπιο ψωμί μεγάλης ελληνικής αρτοβιομηχανίας – Ο ισχυρισμός της εταιρείας στην καταναλώτρια

Νέο σοκ καταναλωτή από ίδιο προϊόν της εταιρείας Κατσέλης - Η αρτοβιομηχανία υποστήριξε πως η προηγούμενη καταγγελία ήταν ψευδής και πως ο καταναλωτής ζήτησε συγνώμη!

Τούρτες, κέικ και γλυκά με επικίνδυνο για την υγεία φυτοφάρμακο – Αποσύρονται 6 δημοφιλή προϊόντα

Υπεύθυνη η ψεκασμένη φράουλα με ζιζανιοκτόνο που έχει απαγορευτεί από την ΕΕ από πέρσι

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο