Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα παράγει τις περισσότερες πατάτες;

ΑρχικήΝέαΠοια ευρωπαϊκή χώρα παράγει τις περισσότερες πατάτες;
spot_img

cibum team

Λίγο περισσότερους από 55 εκατομμύρια τόνους πατάτας (55,3 εκατ. για την ακρίβεια) παράγουν οι ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τη Eurostat (στοιχεία 2020).

Πρωταθλήτρια με διαφορά είναι η Γερμανία, η οποία παράγει 1 στις 5 πατάτες στην ΕΕ (21,2% της παραγωγής).

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Πολωνία με μερίδιο 16,4%, στην τρίτη θέση η Γαλλία με 15,7%, στην τέταρτη η Ολλανδία με 12,7% και στην πέμπτη το Βέλγιο με 7,2%.

Συνολικά, οι πέντε παραπάνω χώρες καλύπτουν σχεδόν το 75% της ευρωπαϊκής παραγωγής πατάτας. 

Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο μετά τη μέση της λίστας, με 316.000 τόνους, ενώ η Κύπρος, με τις φημισμένες πατάτες της, είναι ουραγός με 80.000 τόνους.

Απούλητες οι πατάτες στην Κύπρο – Καταλήγουν στις χωματερές

Με αγωνία περιμένουν πλέον εκατοντάδες πατατοπαραγωγοί στην Κύπρο την κρατική αποζημίωση για τις πατάτες εαρινής εσοδείας που έστειλαν για εξαγωγή και μεγάλο μέρος τους έμειναν απούλητες ή εξασφάλισαν εξευτελιστικές τιμές.

Σύμφωνα με το philenews.com, ο πρόβλημα επιδεινώνεται περεταίρω από το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες πατατών εαρινής εσοδείας, που προορίζονταν για επιτόπια κατανάλωση, λόγω μακράς παραμονής στα ψυγεία έβγαλαν βλαστούς και δεν είναι πλέον προς κατανάλωση.

Οι γεωργοί όμως θα επιβαρυνθούν σημαντικά ψυκτικά τέλη και γι’ αυτές τις πατάτες οι οποίες βρίσκονται σε ψυγεία από τον Απρίλιο- Μάιο.

Οι πατατοπαραγωγοί επισημαίνουν ότι οι αφίξεις τουριστών οι οποίες ήταν κάτω από τις αναμενόμενες και οι περιορισμένες τελετές γάμων, βαφτίσεων κ.λπ. με μικρή προσέλευση προσκεκλημένων, συνέτειναν στο πρόβλημα. Μάλιστα, προσθέτουν, είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που οι πατατοπαραγωγοί και η αγορά πατατών δέχεται πλήγμα στην Ευρώπη και την Κύπρο, λόγω παραγόντων που έχουν να κάνουν με τον κορωνοϊό.

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο