Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι λάθος να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι λάθος να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι;
spot_img

Οι απαντήσεις σε πολλούς αστικούς μύθους.

Στο TikTok και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι προειδοποιούν για τους κινδύνους της κατανάλωσης καφέ ή οποιουδήποτε τύπου καφεϊνούχου ροφήματος πριν από το πρωινό, τι στιγμή που γι άλλους είναι αναπόσπαστο μέρος της πρωινής τους ρουτίνας.

Είναι γεγονός πως ο καφές επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά. Για τους ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι, η κατανάλωσή του με άδειο στομάχι θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσπεψία ή άλλες μικρές ενοχλήσεις, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.

Αλλά γενικά, είναι μύθος ότι η κατανάλωση καφέ πριν από το πρωινό είναι επικίνδυνη, όπως ενημερώνει και η Bonnie Jortberg, διατροφολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Anschutz Medical Campus του Κολοράντο, η οποία δηλώνει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έχουν πρόβλημα με την κατανάλωση καφέ νηστικοί, εκτός ίσως από το να έχουν λίγο επιπλέον οξύ στο στομάχι».

Ενώ ορισμένοι μπορεί να αισθανθούν δυσφορία, για τον γενικό πληθυσμό, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι οδηγεί σε γαστρεντερικούς πόνους, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η καφεΐνη όχι μόνο αποδυναμώνει το φράγμα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, αλλά μέσω του καφέ διεγείρεται η παραγωγή στομαχικού οξέος, πρόσθεσε η Jortberg. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος, ή το περιεχόμενο του στομάχου να μετακινείται πίσω στον οισοφάγο.

Προκαλεί ο καφές πεπτικά προβλήματα;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καφές ερεθίζει το στομάχι, επιδεινώνει τα συμπτώματα διαταραχών του εντέρου, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), και προκαλεί καούρες, έλκη, ναυτία, παλινδρόμηση οξέος και δυσπεψία.

Ενώ ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στον καφέ και αντιμετωπίζουν τακτικά καούρες, εμετό ή δυσπεψία, η συχνότητα και η σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων παραμένουν σταθερές ανεξάρτητα από το αν τον πίνουν με άδειο στομάχι ή με φαγητό.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας. Εάν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα μετά την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι, αλλά όχι όταν τον πίνετε με γεύμα, σκεφτείτε να προσαρμόσετε ανάλογα την πρόσληψη καφέ.

Αυξάνει o καφές τα επίπεδα των ορμονών του στρες;

Ένα άλλο συνηθισμένο επιχείρημα είναι ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης.

Η κορτιζόλη παράγεται από τα επινεφρίδια και συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, τα χρόνια υπερβολικά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας οστών, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

Τα επίπεδα κορτιζόλης φυσιολογικά κορυφώνονται γύρω από τη στιγμή που ξυπνάτε, μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και κορυφώνονται ξανά κατά τη διάρκεια των πρώτων φάσεων του ύπνου. Έτσι, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωσή του πρωί πρωί, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι ήδη υψηλά, μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Ωστόσο, η παραγωγή κορτιζόλης ως αντίδραση στον καφέ φαίνεται να είναι πολύ χαμηλότερη μεταξύ των ανθρώπων που τον πίνουν τακτικά, ενώ ορισμένες μελέτες δεν δείχνουν καθόλου αύξηση της κορτιζόλης. Επιπλέον, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ με γεμάτο στομάχι μειώνει αυτή την αντίδραση.

Επιπλέον, ακόμη και αν δεν πίνετε συχνά καφέ, η όποια αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης φαίνεται να είναι προσωρινή.

Πηγή: Nieber K. The Impact of Coffee on Health. Planta Med. 2017 Nov;83(16):1256-1263. doi: 10.1055/s-0043-115007. Epub 2017 Jul 4. PMID: 28675917.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κονσέρβες: Τι συμβαίνει με τις καρκινογόνες επικαλύψεις

Η χημική ουσία δισφαινόλη Α θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία ακόμη και σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως αποδεκτές.

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο