Τι συνέβη με άλλες μεγάλες αλυσίδες που ενεπλάκησαν σε παρόμοιες υποθέσεις τροφικών δηλητηριάσεων;
Ένας νεκρός και δεκάδες ασθένειες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της επιδημίας E. coli που σύμφωνα με τις Αμερικανικές αρχές και την παραδοχή της ΜcDonald’s οφείλεται στα μολυσμένα κρεμμύδια στο χάμπουργκερ McDonald’s Quarter Pounder.
Και μπορεί τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να προειδοποιούν ότι η θανατηφόρα επιδημία που εκτείνεται σε 10 πολιτείες, δεν έχει ακόμη δείξει τη δυναμική της, και οι μηνύσεις να ξεκίνησαν κατά της εταιρείας, ωστόσο οι υπεύθυνοι της ίδιας της ΜcDonald’s, φαίνεται εσωτερικά να κάνουν λόγο για «μία κρίση που θα περάσει…»
Οι αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον John Ivankoe ανέφεραν ότι ενώ η McDonald’s τώρα «εκφράζει την ανησυχία της», πιστεύει ότι το ξέσπασμα «δεν θα έχει ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμη ζημιά στην επωνυμία».
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι «η κορυφαία αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας θα κάνει αναζητήσει γρήγορες λύσεις στο πρόβλημα». Μάλιστα αναφέρονται στο παράδειγμα προηγούμενων εταιρειών που αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν αλλά δεν έσβησαν ποτέ από τον χάρτη!
Δείτε ακόμη: Στη δημοσιότητα η πρώτη μήνυση κατά των McDonald’s για το μολυσμένο με E.coli γεύμα
Chipotle Mexican Grill
Για παράδειγμα το 2015 η Chipotle Mexican Grill θεωρήθηκε υπεύθυνη για ένα ξέσπασμα E. Coli και νοροϊού από τρόφιμα του μενού της.
Μετά το περιστατικό, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Chipotle, Steve Ells, είπε ότι η εταιρεία είχε βελτιώσει το σχέδιο για την ασφάλεια των τροφίμων, το οποίο είπε ότι «σχεδιάζει επίπεδα πλεονασμού και ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας για να μειώσει τον κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων σε επίπεδο όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο μηδέν».
Αν και αρχικά η εμπιστοσύνη τους κόσμου κλωνίστηκε η εταιρεία η παρουσίαση του βελτιωμένου προγράμματος ασφάλειας τροφίμων , το οποίο περιελάμβανε συστατικά τεστ DNA πριν αποσταλούν σε εστιατόρια, αλλαγές στις πρακτικές προετοιμασίας και χειρισμού των τροφίμων και προσφορά αναρρωτικής άδειας μετ’ αποδοχών για να αποθαρρύνει τους άρρωστους υπαλλήλους να εργαστούν, έφερε την αλλαγή…
Η εταιρεία είπε ότι αυτό το μέτρο υπερέβαινε κατά πολύ τις απαιτήσεις των κρατικών και ομοσπονδιακών ρυθμιστικών φορέων, καθώς και τα πρότυπα του κλάδου. Πραγματοποίησε επίσης αλλαγές στις πρακτικές προετοιμασίας και χειρισμού φαγητού, όπως το πλύσιμο και το κόψιμο ορισμένων προϊόντων και ο τεμαχισμός του τυριού στις κεντρικές κουζίνες, το ζεμάτισμα ορισμένων προϊόντων στα εστιατόριά της και νέα πρωτόκολλα για το μαρινάρισμα κοτόπουλου και μπριζόλας.
Δείτε ακόμη: Λιγούρα για συγκεκριμένες τροφές – Φταίει το σώμα ή το μυαλό μας;
Wendy’s
Το CDC, οι αρμόδιοι για τη δημόσια υγεία και οι ρυθμιστικοί υπάλληλοι σε πολλές πολιτείες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας ερεύνησαν το πολυκρατικό ξέσπασμα λοιμώξεων από E. coli και στα Wendy’s το 2022 αλλά είπαν ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την πηγή μόλυνσης.
Δεν είχαν αναφερθεί θάνατοι, αλλά σύμφωνα με το CDC, 43 άτομα νοσηλεύτηκαν και 10 εμφάνισαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια.
Οι περισσότερεοι ασθενείς ανέφεραν ότι έτρωγαν μπιφτέκια και σάντουιτς με μαρούλι στα εστιατόρια της Wendy’s” πριν αρρωστήσουν..
Η Wendy’s αφαίρεσε το μαρούλι που χρησιμοποιείται σε μπιφτέκια και σάντουιτς σε όλες τις πολιτείες όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα, προληπτικά, και το CDC έκλεισε την έρευνα.