Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρεατίνη: Αυτή είναι η επίδραση της στην αρτηριακή σας πίεση

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκησηΚρεατίνη: Αυτή είναι η επίδραση της στην αρτηριακή σας πίεση
spot_img

Η κρεατίνη είναι γενικά ασφαλής αν λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα.

Οι bodybuilders λατρεύουν να συμπληρώνουν τα ροφήματα τους με κρεατίνη για να δίνουν στους μυς τους λίγο περισσότερα καύσιμα για να γυμνάζονται πιο σκληρά και να προσθέτουν περισσότερη μυϊκή μάζα.

Το σώμα σας δημιουργεί περίπου ένα γραμμάριο κρεατίνης την ημέρα και μπορείτε επίσης να πάρετε κρεατίνη από ζωικές πηγές πρωτεΐνης. Ωστόσο, οι αθλητές λαμβάνουν αρκετά γραμμάρια κρεατίνης την ημέρα για να βοηθήσουν στην απόδοση των μυών και την αποκατάσταση.

Μια παρενέργεια της λήψης κρεατίνης είναι η κατακράτηση νερού, επειδή η κρεατίνη τραβάει νερό στους μυς σας. «Αυτό το πρόσθετο υγρό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε μερικούς ανθρώπους, αν και τα δεδομένα είναι ασαφή», υποστηρίζει ο Dr. Chris Mohr, σύμβουλος γυμναστικής και διατροφής του Fortune Recommends, σε συνέντευξη στο Health Digest. «Πολλές μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει χρόνια επίδραση και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ατομική μεταβλητότητα».

Ο Dr. Mohr προσθέτει ότι μπορεί να δείτε αύξηση της αρτηριακής πίεσης καθώς χτίζετε περισσότερη άλιπη σωματική μάζα. «Αυτό είναι πιο υγιεινό από το να έχετε περισσότερη λιπώδη μάζα. Είναι καλό να παρακολουθείτε πώς αντιδρά το σώμα σας σε συμπληρώματα όπως η κρεατίνη». Παρόλο που η κρεατίνη λαμβάνεται συχνά για την αύξηση του άλιπου σωματικού ιστού, μπορεί να βοηθήσει και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας.

Η κρεατίνη μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλα μέρη του σώματος εκτός από τον μυϊκό ιστό, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, η κρεατίνη μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στα άκρα σας.

Ακόμη και αν ορισμένοι άνθρωποι βλέπουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά τη λήψη κρεατίνης, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση μετά την άσκηση. Η κρεατίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Η φλεγμονή είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και η κρεατίνη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα σας.

Η καρδιά σας είναι επίσης ένας μυς και τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να δουν πτώση των επιπέδων κρεατίνης στην καρδιά τους. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα κρεατίνης βοήθησαν τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να χρησιμοποιούν το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά και να βελτιώνουν τη μυϊκή αντοχή.

Η βελτίωση της μυϊκής αντοχής και δύναμης μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Ωστόσο, η έρευνα είναι ανάμεικτη σχετικά με την ικανότητα της κρεατίνης να βελτιώνει άμεσα την καρδιακή λειτουργία.

Η κρεατίνη είναι γενικά ασφαλής εάν ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας που αναγράφονται στην ετικέτα του συμπληρώματος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να λαμβάνουν έως και 20 γραμμάρια κρεατίνης την ημέρα για μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια της «φάσης φόρτωσης» και στη συνέχεια να μειώσουν σε 5 γραμμάρια την ημέρα για τη συντήρηση (δείτε αν τα συμπληρώματα κρεατίνης είναι κατάλληλα για εσάς).

Ο Dr. Mohr συμβουλεύει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε να παίρνετε κρεατίνη για να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακά σας δεν αλληλεπιδρούν με την κρεατίνη. Η κρεατίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στο αίμα φαρμάκων όπως η εντεκαβίρη και η πεμετρεξίδη, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών. Ορισμένα συμπληρώματα προπόνησης μπορεί να έχουν τόσο κρεατίνη όσο και καφεΐνη, αλλά η καφεΐνη μειώνει την αποτελεσματικότητα της κρεατίνης.

Ο Dr. Mohr προτείνει επίσης να εξετάσετε αν χρειάζεστε καθόλου συμπλήρωμα κρεατίνης. «Μερικές φορές, απλώς αλλάζοντας τη διατροφή ή την προπόνησή σας μπορεί να σας δώσει παρόμοια οφέλη», είπε. «Είναι σημαντικό να εξετάζετε πρώτα τη διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, επειδή τίποτα δεν θα υπερκαλύψει αυτά τα απαραίτητα κομμάτια».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο