«Πονοκέφαλος» η διασφάλιση της συμμόρφωσης κυρίως από διεθνείς παρασκευαστές
Οι λαδόκολλες, τα δοχεία και τα περιτυλίγματα των φαστ φουντ, οι σακούλες ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων, τα κουτιά πίτσας και τα περιτυλίγματα καραμελών είναι τα κοινά αναφερόμενα παραδείγματα συσκευασιών τροφίμων που περιείχαν ιστορικά ουσίες PFAS, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (“EPA”).
Ελλείψει ολοκληρωμένης ομοσπονδιακής ρύθμισης του PFAS στις συσκευασίες τροφίμων, οι πολιτείες των ΗΠΑ εκδίδουν τους δικούς τους νόμους. Μέχρι στιγμής, 13 (δεκατρείς) πολιτείες έχουν θεσπίσει νόμους που αφορούν τις ουσίες PFAS σε δοχεία τροφίμων και υλικά συσκευασίας και υπάρχουν 15 (δεκαπέντε) προτεινόμενα νομοσχέδια που εκκρεμούν επί του παρόντος σε διάφορες πολιτείες.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει εθελοντικές συμφωνίες από κατασκευαστές συσκευασιών τροφίμων ότι δεν θα χρησιμοποιούν ουσίες PFAS ειδικά μετά το 2020 .
Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με τη διασφάλιση της συμμόρφωσης από νέους και κυρίως διεθνείς παρασκευαστές. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, η εκπρόσωπος Debbie Dingle (D. MI) εισήγαγε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα απαγόρευε τη διανομή συσκευασιών τροφίμων που περιέχουν σκόπιμα προσθήκη PFAS στο διακρατικό εμπόριο.
- Δείτε επίσης: Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο;
Ο χάρτης και οι ακόλουθες πληροφορίες παρέχουν μια πιο λεπτομερή ανάλυση της ρυθμιστικής προσέγγισης κάθε κρατιδίου στον τομέα αυτό.
Παραδείγματα νόμων κατά των PFAS που ισχύουν σε διάφορες Πολιτείες
Στην Καλιφόρνια από 1η Ιανουαρίου 2023, κανένα πρόσωπο δεν διανέμει ή πουλάει συσκευασίες τροφίμων που είτε έχουν:
- PFAS που προστίθενται σκόπιμα σε ένα προϊόν και έχουν λειτουργική ή τεχνική επίδραση στο προϊόν. ή
- Πάνω από 100 ppm ουσιών PFAS όπως μετράται σε ολικό οργανικό φθόριο.
Ως «συσκευασία τροφίμων» ορίζεται «μια μη ανθεκτική συσκευασία, συστατικό συσκευασίας ή σκεύος εξυπηρέτησης τροφίμων που προορίζεται να περιέχει, να σερβίρει, να αποθηκεύει, να χειρίζεται, να προστατεύει ή να εμπορεύεται τρόφιμα ή ποτά και περιλαμβάνει, σε σημαντικό μέρος, χαρτί, χαρτόνι ή άλλα υλικά που προέρχονται αρχικά από φυτικές ίνες.
- Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται μπαταρίες ασύρματης φόρτισης smartphones που πωλούνται και στην Ελλάδα – Έχουν προκαλέσει 4 πυρκαγιές
Στο Κολοράντο από 1η Ιανουαρίου 2024, κανένα άτομο δεν πουλά ή διανέμει οποιοδήποτε προϊόν στην κατηγορία συσκευασίας τροφίμων εάν το προϊόν περιέχει σκόπιμα προστιθέμενες ουσίες PFAS. Ως «συσκευασία τροφίμων» ορίζεται «μια συσκευασία ή συστατικό συσκευασίας που χρησιμοποιείται σε άμεση επαφή με τρόφιμα και που αποτελείται, σε σημαντικό μέρος, από χαρτί, χαρτόνι ή άλλα υλικά που προέρχονται αρχικά από φυτικές ίνες.
Στο Κονέκτικατ από 1η Ιανουαρίου 2024, καμία συσκευασία τροφίμων στην οποία εισάγονται σκόπιμα ουσίες PFAS σε οποιαδήποτε ποσότητα κατά την κατασκευή ή τη διανομή δεν θα προσφέρεται προς πώληση ή για διαφημιστικούς σκοπούς από τον κατασκευαστή ή τον διανομέα της. Ως «συσκευασία τροφίμων» ορίζεται «κάθε συσκευασία ή συστατικό συσκευασίας που εφαρμόζεται ή σε άμεση επαφή με οποιοδήποτε τρόφιμο ή ποτό».
Στη Νέα Υόρκη από την 31η Δεκεμβρίου 2022, κανένα άτομο δεν πρέπει να διανέμει ή να πουλά συσκευασίες τροφίμων που περιέχουν ουσίες PFAS ως σκόπιμα προστιθέμενες χημικές ουσίες. Ως «συσκευασία τροφίμων» ορίζεται «μια συσκευασία ή συστατικό συσκευασίας που προορίζεται για άμεση επαφή με τρόφιμα και αποτελείται, σε σημαντικό μέρος, από χαρτί, χαρτόνι ή άλλα υλικά που προέρχονται αρχικά από φυτικές ίνες.
Δείτε τι ισχύει στις Πολιτείες ΕΔΩ
Τι συμβαίνει ότι μια συσκευασία περιέχει επικίνδυνα χημικά
Οι Γαλλικές αρχές έχουν ενημερώσει στο παρελθόν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF για σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών από κουτιά πίστας προέλευσης Τουρκίας. Μετά από αναλύσεις στις συσκευασίες πίτσας διαπιστώθηκε πως 9 χημικές ουσίες μετανάστευσαν στην πίτσα! Στα pizza boxes τα οποία δεν συμμορφώνονται με τον νόμο για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, εντοπίστηκε μόλυβδος, φθαλικές ενώσεις και φωτοεκκινητές, επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν στην πίστα συνιστώντας σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.
Έχουν προηγηθεί και άλλες ειδοποιήσεις στο RASFF από την Γαλλία για Κουτιά πίτσας που παράγονται στην Τουρκία αλλά αυτή τη φορά οι περιεκτικότητα σε χημικές ουσίες ήταν πολλαπλάσια.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το PFAS μπορεί να προκαλέσει ανοσοκαταστολή, αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων και μειωμένη ανταπόκριση στον εμβολιασμό, ενώ ο υποκείμενος μηχανισμός δράσης του εξακολουθεί να παραμένει ασαφής. Σε πειραματόζωα, οι αναφερόμενες επιδράσεις του PFAS περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αρνητικές επιπτώσεις στη σπλήνα, αλλοιωμένη παραγωγή κυτοκινών, μειωμένη παραγωγή ειδικών αντισωμάτων, και μειωμένη επιβίωση μετά από μόλυνση από γρίπη.
Δείτε ακόμη: Το χειρότερο μέρος που μπορείτε να βάλετε τις ντομάτες
Τι ισχύει στην Ευρώπη
Τα τελευταία 20 χρόνια, η ΕΕ έχει αναλάβει αυξανόμενη δράση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από PFAS. Όπως αναφέρεται στη στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων, η Επιτροπή δεσμεύεται να λάβει ένα ολοκληρωμένο σύνολο δράσεων για την αντιμετώπιση της χρήσης και της μόλυνσης από PFAS, στο πλαίσιο του κανονισμού REACH, της νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα και στο πλαίσιο άλλων ειδικών νομοθετικών πράξεων για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Κατά την πρόβλεψη τέτοιων δράσεων, η Επιτροπή λαμβάνει δεόντως υπόψη τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών λύσεων για τις PFAS που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές που απαιτούνται για τη διττή μετάβαση προς μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία, καθώς και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Πρόσφατα, η Επιτροπή, στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα (κανονισμός REACH) ενέκρινε και τον περιορισμό της χρήσης του ενδεκαφθοροεξανοϊκού οξέος (PFHxA) και των συναφών με το PFHxA ουσιών. Αυτές οι υποομάδες υπερφθοροαλκυλιωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS) είναι άκρως ανθεκτικές και ευκίνητες στο νερό και η χρήση τους σε ορισμένα προϊόντα ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.