Τα ευρήματα επιθεώρησης σε μονάδα επεξεργασίας κονσερβοποιημένου τόνου.
Προειδοποιητική επιστολή σε μονάδα κονσερβοποίησης τόνου στην Κίνα για πολλαπλές παραβιάσεις των κανονισμών Ανάλυσης Κινδύνου και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου θαλασσινών (HACCP) και Ελέγχου Άδειας Έκτακτης Ανάγκης απέστειλε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Η επιστολή εκδόθηκε στις 24 Μαϊου αλλά δημοσιεύτηκε σήμερα. Ο FDA τόνισε ότι η αποτυχία διόρθωσης των παραβιάσεων που εντοπίστηκαν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κράτηση των προϊόντων της Rongcheng Jiayuan χωρίς φυσική επιθεώρηση και θα μπλοκάρει την εισαγωγή των προϊόντων της εταιρείας στην χώρα.
Δείτε ακόμη: Τα “υγιεινά” παιδικά σνακ που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό
Βασικά ευρήματα της επιθεώρησης στην εγκατάσταση Rongcheng Jiayuan Food Co. Ltd., με έδρα τη Shandong της Κίνας είναι:
- Ανεπαρκές σχέδιο HACCP : Το σχέδιο HACCP για τον κονσερβοποιημένο τόνο παρέλειψε τους βασικούς ελέγχους ασφάλειας για τον Staphylococcus aureus και την ισταμίνη, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την πρόληψη της μόλυνσης στα προϊόντα θαλασσινών.
- Κρίσιμα όρια που δεν πληρούνται : Τα κρίσιμα όρια της εγκατάστασης για τις δοκιμές ισταμίνης στον τόνο ήταν ανεπαρκή, ιδιαίτερα με τη σύνθετη δειγματοληψία, η οποία απαιτεί αυστηρότερα όρια για τη διασφάλιση της ασφάλειας.
- Ασυνεπής παρακολούθηση : Η τεκμηρίωση αποκάλυψε κενά στα αρχεία θερμοκρασίας και χρόνου επεξεργασίας, τα οποία είναι κρίσιμα για τη διατήρηση της ασφάλειας του προϊόντος κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης.
- Ανεπαρκείς διορθωτικές ενέργειες : Οι διορθωτικές ενέργειες που αναφέρονται για αστοχίες ελέγχου θερμοκρασίας ήταν ανεπαρκείς, χωρίς καθοδήγηση για την πρόληψη της επανάληψης αυτών των κινδύνων.
- Πρότυπα LACF : Η εγκατάσταση επίσης απέτυχε να παρακολουθήσει τα επίπεδα του νερού στους αποθήκες όπως απαιτείται και δεν διέθετε κατάλληλο έλεγχο για να αποτρέψει την είσοδο υπολειμμάτων στο σύστημα κυκλοφορίας του νερού κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.