Σαλμονέλα σε τζατζίκι ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας Tesco.
Η απόλαυση μιας κουταλιάς τζατζίκι δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο καθώς το νόστιμο ντιπ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα του κόσμου. Ωστόσο και αυτό είναι τρόφιμο που μπορεί να μολυνθεί και κάποιο τροφιμογενές παθογόνο.
Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Tesco στη Βρετανία ανακάλεσε λόγω μόλυνσης το τζατζίκι ιδιωτικής ετικέτας “Tesco Tzatziki Dip”. Στο προϊόν που λήγει στις 24/11, βρέθηκε σαλμονέλα σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Βρετανίας FSA.
- Δείτε επίσης: Lidl Dk: Ανάκληση παγωτού λόγω λάθους που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στους καταναλωτές
Η εταιρεία έχει εκδώσει ειδοποίηση ανάκλησης προς τους πελάτες της, με την οποία εξηγεί γιατί ανακαλείται το προϊόν και τι να κάνουν εάν έχουν αγοράσει το προϊόν. “Αν έχετε αγοράσει το παραπάνω προϊόν μην το φάτε. Αντίθετα, επιστρέψτε το σε οποιοδήποτε κατάστημα Tesco για πλήρη επιστροφή χρημάτων” αναφέρει η αλυσίδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλείται το ελληνικό ορεκτικό σε χώρα του εξωτερικού.. Τον περασμένο Ιανουάριο ανακλήθηκε στις ΗΠΑ το «Tzatziki Cucumber Yogurt» όχι λόγω μόλυνσης αλλά για μη αναγραφή αλλεργιογόνου στην ετικέτα.
Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα συνήθως αναπτύσσουν συμπτώματα μεταξύ 12 και 36 ωρών μετά τη μόλυνση, αλλά αυτό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 6 και 72 ωρών. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η διάρροια, η οποία μερικές φορές μπορεί να είναι αιματηρή. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και κοιλιακές κράμπες. Η ασθένεια συνήθως διαρκεί 4 έως 7 ημέρες. Η διάρροια μπορεί περιστασιακά να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να έχουν μια σοβαρή ασθένεια.
- Δείτε επίσης: 6 είδη πρωινού που μιμούνται τα αποτελέσματα του Ozempic
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.