Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρέφος έχασε τη ζωή του από μολυσμένο κρέας – Ανακαλούνται 72 τόνου κρεάτων και πουλερικών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΒρέφος έχασε τη ζωή του από μολυσμένο κρέας – Ανακαλούνται 72 τόνου κρεάτων και πουλερικών
spot_img

Η Listeria monocytogenes, αποτελεί μείζονα τροφιμογενή παθογόνο παράγοντα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας.

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι το εξαιρετικά ανθεκτικό παθογόνο βακτήριο που μολύνει τρόφιμα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού ποσοστού θνητότητας. Το κέντρο πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός βρέφους και 11 τροφικές δηλητηριάσεις καταναλωτών -εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται-, από μολυσμένο με λιστέρια κρέας. Ο θάνατος του βρέφους σημειώθηκε στην Καλιφόρνια αλλά η επιδημία έχει επηρεάσει 4 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Και ενώ η αρχική ανάκληση της εταιρείας Yu Shang Food, Inc. με έδρα το  Spartanburg, έγινε για 2 τόνους τελικά ανακλήθηκαν 32 τόνοι έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων όπως χοιρινό κρέας, πόδια κοτόπουλου, χοιρινά πόδια, λαιμό πάπιας, κότσι βοείου κρέατος και χοιρινή γλώσσα. Οι συνεντεύξεις με άρρωστους και τα εργαστηριακά ευρήματα δείχνουν ότι τα έτοιμα προς κατανάλωση κρέατα και προϊόντα πουλερικών Yu-Shang Food είναι η αιτία πίσω από τα κρούσματα Listeria.

Η αρχική ανάκληση έγινε μετά από έλεγχο των Αρχών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στις 21 Οκτωβρίου 2024 οπότε διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα ήταν θετικά για Listeria monocytogenes. Πρόσθετες δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι η Listeria monocytogenes ανιχνεύθηκε και σε δείγματα προϊόντος και στο περιβάλλον της εγκατάστασης.

Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους καταναλωτές να μην καταναλώσουν και να πετάξουν τα προϊόντα της Yu Shang Food και να καθαρίσουν το ψυγείο, τα δοχεία και τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν αγγίξει τα τρόφιμα που ανακαλούνται, καθώς η λιστέρια μπορεί να επιβιώσει στο ψυγείο και μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε άλλα τρόφιμα και επιφάνειες.

Τα περισσότερα κρούσματα λιστερίωσης σχετίζονται με την κατανάλωση έτοιμων προς κατανάλωση τροφών και ο κίνδυνος ασθένειας αυξάνεται με τον αριθμό των κυττάρων που καταπίνονται. Το παθογόνο είναι σε θέση να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί στις θερμοκρασίες ψύξης στις οποίες αποθηκεύονται τα τρόφιμα για να αποφευχθεί η αλλοίωση. 

Η λιστέρια είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για άτομα που είναι έγκυες, ηλικίας 65 ετών και άνω ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή η λιστέρια είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί πέρα ​​από το έντερο τους σε άλλα μέρη του σώματός τους, με αποτέλεσμα μια σοβαρή κατάσταση γνωστή ως επεμβατική λιστερίωση.

Η Listeria monocytogenes, αποτελεί μείζονα τροφιμογενή παθογόνο παράγοντα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού ποσοστού θνητότητας που παρουσιάζει. Στην τελευταία έκθεσή της για τις ζωονόσους  η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, παρατήρησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων λιστερίωσης στον άνθρωπο στην Ένωση ήταν κατά 15,9 % υψηλότερος το 2022 σε σύγκριση με το 2021 και ότι ο αριθμός των θανάτων από τροφιμογενείς εστίες που προκλήθηκαν από Listeria monocytogenes στην ΕΕ το 2022 ήταν ένας από τους υψηλότερους αριθμούς που αναφέρθηκαν στην Αρχή την τελευταία δεκαετία.

Ο κίνδυνος προσβολής από λιστερίωση μέσω των τροφίμων επηρεάζεται τόσο από την ατομική ευπάθεια του καταναλωτή όσο και από την ικανότητα των μολυσμένων τροφίμων να στηρίζουν την ανάπτυξη Listeria monocytogenes σε υψηλά επίπεδα. Τα βρέφη και οι καταναλωτές που έχουν εξασθενημένη ανοσοποιητική άμυνα επειδή πάσχουν από ασθένειες, διαταραχές ή άλλες παθήσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευπάθεια στη Listeria monocytogenes και δεν μπορούν να εκτεθούν σε τρόφιμα που περιέχουν το εν λόγω παθογόνο σε καμία συγκέντρωση. Για άλλους καταναλωτές, έχει αναγνωριστεί επιστημονικά ότι μόνο η πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν Listeria monocytogenes σε συγκέντρωση άνω του ορίου των 100 cfu/g είναι δυνητικά επιβλαβής για την υγεία.

Ως εκ τούτου, τα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα, εκτός από εκείνα που προορίζονται για βρέφη και για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, τα οποία είναι δυνατόν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της Listeria monocytogenes πέραν του ορίου των 100 cfu/g καθ’ όλη τη διάρκεια διατήρησής τους, αποτελούν μια ευαίσθητη ομάδα προϊόντων διατροφής. Για αυτούς τους λόγους η ΕΕ μείωσε πριν από λίγες ημέρες το όριο ανοχής της Listeria στα τρόφιμα με τον Κανονισμό 2024/2895.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο