Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πατάτα εναντίον γλυκοπατάτας: Τι να προτιμήσετε και γιατί

ΑρχικήΟικιακάΠατάτα εναντίον γλυκοπατάτας: Τι να προτιμήσετε και γιατί
spot_img

cibum team

Πατάτα ή γλυκοπατάτα; Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι σχεδόν το ίδιο (αν εξαιρέσουμε τη γεύση), αυτό δεν είναι αλήθεια!

Τα δύο είδη πατάτας, αν και μοιάζουν, προέρχονται από διαφορετικές οικογένειες: η γλυκοπατάτα <οικ. Convolvulacaea και η πατάτα < οικ. Solanaceae.

Παρόλο που το όνομα της είναι παραπλανητικό, η γλυκοπατάτα ανεβάζει πιο αργά το σάκχαρο κι έτσι προτείνεται συχνά ως «καταλληλότερη» για διαβητικούς.

Δίνουν περίπου τις ίδιες θερμίδες (90kcal / 100g), με τη γλυκοπατάτα να υπερέχει λίγο ως προς τις φυτικές ίνες (3.3g έναντι 2.1g / 100g).

Ως προς τα μικροθρεπτικά τους, είναι σχεδόν ίδιες, ωστόσο η γλυκοπατάτα είναι super πηγή βιταμίνης Α που είναι απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση.

Επηρεάζει ο τρόπος μαγειρέματος; Η απάντηση είναι «ναι».

Η μέθοδος μαγειρέματος παίζει κρίσιμο ρόλο (επηρεάζοντας τη δομή του αμύλου) ανεβάζοντας έτσι τον γλυκαιμικό δείκτη* της ψητής γλυκοπατάτας στο 94. Η κλασική βραστή πατάτα έχει 89, ενώ η βραστή γλυκοπατάτα μόλις 61.

Ωστόσο, αν κρατήσετε την, πλούσια σε ίνες, φλούδα της γλυκοπατάτας βοηθάτε στην περαιτέρω μείωση του γλυκαιμικού δείκτη.

Επίσης, τα υπόλοιπα τρόφιμα με τα οποία θα φάτε την πατάτα ή γλυκοπατάτα θα επηρεάσουν και αυτά το πόσο απότομα θα ανέβει το σάκχαρό σας, αλλά και τον κορεσμό, οπότε (ειδικά για όσα άτομα προσέχουν τον γλυκαιμικό τους δείκτη) θέλει πάντοτε προσοχή και ο συνδυασμός τους με άλλες τροφές.

– Ο Γλυκαιμικός Δείκτης είναι ο αριθμός που δείχνει πόσο απότομα ανεβαίνει το σάκχαρο στο αίμα, σε σχέση με τρόφιμο αναφοράς.

* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διατροφολόγος – διαιτολόγος

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο