Για σοβαρό κίνδυνο λιστερίωσης μίας επίφοβης τροφιμογενούς ασθένειας, προειδοποίησαν τους καταναλωτές, οι αρχές της Βρετανίας.
Από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Βρετανίας μεταδόθηκε η αυστηρή προειδοποίηση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας (FSA) για κίνδυνο λιστερίωσης ενόψει των γιορταστικών συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων.
Η λοίμωξη από λιστέρια, ή λιστερίωση, είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή τροφιμογενής ασθένεια που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία για τις έγκυες γυναίκες (μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια), τους καταναλωτές με υποκείμενες παθήσεις, όπως καρκίνο, διαβήτη, ηπατική και νεφρική νόσο ή οποιονδήποτε παίρνει φάρμακα που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Η λιστέρια είναι ένα “ύπουλο” βακτήριο, αόρατο, δεν προκαλεί καμία αλλοίωση ώστε να φαίνεται ότι έχει χαλάσει το τρόφιμο και παράλληλα μπορεί να επιβιώσει σε χαμηλές θερμοκρασίες ψυγείου και κατάψυξης και γι αυτό αποτελεί «φόβο και τρόμο» για τη βιομηχανία τροφίμων. Επιπλέον ακόμη και σε μικρές ποσότητες η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει ασθένεια και, στη χειρότερη περίπτωση, θάνατο.
- Δείτε ακόμη: Το απλό κόλπο με το σπίρτο για να μην κλαίτε όταν καθαρίζετε κρεμμύδια
- Δείτε επίσης: Επιστήμονες έφτιαξαν μικροκάψουλες που υπόσχονται απώλεια βάρους χωρίς τις παρενέργειες του Ozempic
Οι αρχές συνέστησαν προσοχή στην κατανάλωση προϊόντων κρύου καπνίσματος όπως ο έτοιμος προς κατανάλωση σολομός. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε καπνιστό σολομό λόγω μόλυνσης από Listeria monocytogenes, ενώ και τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε από την αγορά καπνιστή πέστροφα και καπνιστό χέλι καθώς μετά από αναλύσεις βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένα με Listeria . Και τα τρία προϊόντα παράγονταν από ελληνικές εταιρείες.
- Δείτε επίσης: Τα θανατηφόρα τρόφιμα που προκαλούν καρκίνους στο γαστρεντερικό σύστημα – Ευρήματα δύο μελετών
Δεδομένου ότι στη Βρετανία το έτοιμο προς κατανάλωση, καπνιστό ψάρι που πωλείται συνήθως σε λεπτές φέτες και μπορεί να καταναλωθεί κρύο ή σε σούσι, είναι μια δημοφιλής επιλογή κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι αρχές σήμαναν καμπανάκι κινδύνου καθώς τα καπνιστά ψάρια όπως σολομός και πέστροφα έχουν συνδεθεί πολλές φορές με τροφιμογενείς επιδημίες με μοιραίες επιπτώσεις. Τα ψάρια κρύου καπνίσματος, δεν έχουν μαγειρευτεί πλήρως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής για να σκοτώσουν τυχόν λιστέρια που μπορεί να υπάρχei, και επομένως παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.
Ωστόσο εάν ψηθεί πριν καταναλωθεί είναι ασφαλές για κατανάλωση και μπορεί να σερβιριστεί αμέσως ή να σερβιριστεί κρύο αφού παγώσει στο ψυγείο. Εάν οι καταναλωτές θέλουν να προσθέσουν ψάρι κρύου καπνίσματος σε πιάτα όπως μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ομελέτα, είναι σημαντικό να το μαγειρέψουν πρώτα, τονίζει η FSA. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απλά ζεσταίνοντάς το κατά την προετοιμασία ενός γεύματος δεν θα ζεσταθεί το ψάρι σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσει τυχόν λιστέρια.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα καπνιστά ψάρια σε κονσέρβα και όσα έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία κατά την παραγωγή. Αυτά τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση επειδή η υψηλή θερμοκρασία είναι αρκετή για να σκοτώσει τα βακτήρια της λιστέρια.