Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5+1 μύθοι για τη κατάψυξη των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων5+1 μύθοι για τη κατάψυξη των τροφίμων
spot_img

Συνήθεις μύθοι και χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την αποθήκευση κατεψυγμένων τροφίμων.

Με τις γιορτές να έρχονται πολλά νόστιμα φαγητά μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να καταψυχθούν με επιτυχία όλα τα τρόφιμα και όσα μπορούν, θα πρέπει να παρακολουθούνται ως προς τη φρεσκάδα τους.

Ακολουθούν έξι κοινοί μύθοι για την κατάψυξη των τροφίμων, οι οποίοι καταρρίπτονται, ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα τρόφιμα που έχουμε στην κατάψυξή μας.

  • Όλα τα τρόφιμα μπορούν να καταψυχθούν. Δεν ισχύει. Το μαρούλι, ο καφές και οι κρεμώδεις σάλτσες δεν τα καταφέρνουν καλά στην κατάψυξη. Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα πρέπει να αφαιρούνται από τη συσκευασία τους πριν από την κατάψυξη και τα αυγά δεν πρέπει να καταψύχονται στο κέλυφος τους.
  • Μπορείτε να διατηρήσετε τα τρόφιμα κατεψυγμένα επ’ αόριστον. Ενώ το USDA ενημερώνει ότι, θεωρητικά, τα τρόφιμα μπορούν να καταψυχθούν για χρόνια από άποψη ασφάλειας, η ποιότητα των τροφίμων θα υποβαθμιστεί. Ελέγξτε πρώτα την οσμή. Ορισμένα τρόφιμα αναπτύσσουν μια ταγγισμένη ή άσχημη οσμή όταν καταψύχονται για πολύ καιρό και πρέπει να απορρίπτονται.
  • Η κατάψυξη σκοτώνει τα βακτήρια. Αυτός ο μύθος μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία σας. Αν το φαγητό σας μπήκε στην κατάψυξη μολυσμένο με βακτήρια, θα εξακολουθεί να έχει τους ίδιους παθογόνους μικροοργανισμούς όταν αποψυχθεί. Το μαγείρεμα για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα είναι ο μόνος τρόπος για να καταστραφούν τα βακτήρια.
  • Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι διατροφικά κατώτερα από τα φρέσκα τρόφιμα. Ακριβώς το αντίθετο. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι ακόμη πιο υγιεινά από τα φρέσκα, επειδή οι βιταμίνες και τα μέταλλα έχουν καταψυχθεί άθικτα κατά τη συγκομιδή και την επεξεργασία. Φτιάξτε τα προϊόντα σας στον ατμό ή στο φούρνο μικροκυμάτων αντί να τα βράσετε για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά.
  • Μόλις αποψυχθούν, τα τρόφιμα δεν μπορούν να καταψυχθούν ξανά. Αυτός ο εκπληκτικός μύθος έρχεται σε αντίθεση με όσα μας έχουν πει εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με το University of Minnesota, μπορείτε με ασφάλεια να καταψύξετε ξανά κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει – ωμά ή μαγειρεμένα, αν και μπορεί να υπάρξει απώλεια ποιότητας λόγω της υγρασίας που χάνεται με την απόψυξη. Για την ασφαλή επανακατάψυξη, το προϊόν που έχει αποψυχθεί πρέπει να έχει διατηρηθεί κρύο στους 4°C ή και χαμηλότερα για όχι περισσότερο από 3 έως 4 ημέρες. Αν τα τρόφιμα έχουν αποψυχθεί πλήρως, έχουν ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου ή έχουν παραμείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες, πετάξτε τα τρόφιμα για λόγους ασφαλείας. Αυτές οι αρχές ισχύουν για το κρέας, τα πουλερικά, τα οστρακοειδή, ορισμένα λαχανικά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα οπουδήποτε στην κατάψυξη. Η πόρτα του καταψύκτη είναι το χειρότερο μέρος για να αποθηκεύσετε τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θερμοκρασία κοντά και πάνω στην πόρτα αυξομειώνεται κάθε φορά που την ανοίγετε. Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα τρόφιμα προς το πίσω μέρος του καταψύκτη. Το USDA συμβουλεύει ότι αν διακοπεί το ρεύμα, κρατήστε την πόρτα του καταψύκτη κλειστή και τα τρόφιμα θα πρέπει να παραμείνουν κατεψυγμένα για δύο ημέρες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο