Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς ξέρουμε εάν ένα μπολ είναι ασφαλές για τον φούρνο μικροκυμάτων;

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΠώς ξέρουμε εάν ένα μπολ είναι ασφαλές για τον φούρνο μικροκυμάτων;
spot_img

Δύο μικροί αριθμοί και ένα σύμβολο απομακρύνουν τυχόν καταστροφές

Δεν κάνουν όλες οι συσκευασίες για τον φούρνο μικροκυμάτων! Δε σας έχει τύχει να βάλετε κάποιο μπολ, να πατήσετε το κουμπί έναρξης και να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά λόγω μυρωδιάς; Ή ακόμη χειρότερα, να ανοίγετε το πορτάκι και αντιλαμβάνεστε ότι μαζί με το φαγητό που ζεστάθηκε, ψήθηκε και αλλοιώθηκε και το μπολ;

Πώς όμως θα καταλάβουμε αν ένα μπολ ή μια συσκευασία κάνει πραγματικά για το φούρνο μικροκυμάτων; Και τι ισχύει με άλλα υλικά όπως το φελιζόλ και το χαρτόνι;

Σύμφωνα με τον σύμβουλο επιστήμης τροφίμων Bryan Quoc Le , ορισμένα πλαστικά δεν είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες μικροκυμάτων. «Συσκευασίες που αναγράφουν Polystyrene, polycarbonate and polyvinyl chloride δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται στο φούρνο μικροκυμάτων», εξήγησε ο Le.

Αλλά ακόμα κι αν ένα πλαστικό δεν λιώνει απαραίτητα στο φούρνο μικροκυμάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων. «Το πολυανθρακικό υλικό για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει ενώσεις που διοχετεύονται εύκολα στο φαγητό μετά το φούρνο μικροκυμάτων. Ενώ το πολυβινυλοχλωρίδιο χρησιμοποιείται σπάνια στα τρόφιμα, καθώς το ψήσιμο σε μικροκύματα αυτού του πλαστικού μπορεί να απελευθερώσει χλωριωμένες ενώσεις», είπε ο Le.

Επίσης το φελιζόλ μπορεί επίσης να απελευθερώσει χημικές ουσίες όταν το φούρνο μικροκυμάτων. «Το φελιζόλ είναι ένα εμπορικό σήμα για το πολυστυρένιο, μια χημική ένωση με βάση το πετρέλαιο. Είναι κατασκευασμένο από στυρένιο, ένα πτητικό άχρωμο υγρό. Μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση στο στυρένιο με γενετική βλάβη στα λευκά αιμοσφαίρια και σε ορισμένους καρκίνους του αίματος. Το πολυστυρένιο θεωρείται ασφαλές για χρήση σε τρόφιμα όταν είναι σε στερεά κατάσταση. Ωστόσο, η θέρμανση μπορεί να προκαλέσει την έκπλυση χημικών ουσιών από τον αφρό και μέσα στα τρόφιμα».

Πώς θα καταλαβουμε ότι ένα δοχείο είναι ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων

Αν αναρωτιέστε πώς θα καταλάβετε ποιος τύπος πλαστικού βρίσκεται στο δοχείο σας, η απάντηση βρίσκεται στο κάτω μέρος — απλώς αναποδογυρίστε το. “Ελέγχετε πάντα για ένα σύμβολο “ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων” στο κάτω μέρος του δοχείου για να επιβεβαιώσετε την καταλληλότητά του”, δήλωσε η επιστήμονας τροφίμων και συγγραφέας Jessica Gavin .

Τα περισσότερα δοχεία σε πακέτο αντί για το συγκεκριμένο σύμβολο θα έχουν σφραγισμένους αριθμούς πάνω τους που θα υποδεικνύουν την ικανότητά τους να ψήνονται στα μικροκύματα. Οι αριθμοί που θέλετε να δείτε είναι 2 ( πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας) και 5 (πολυπροπυλένιο). Αυτά τα υλικά είναι τα ισχυρότερα πλαστικά ασφαλή για τρόφιμα και μπορούν να αντέξουν υψηλότερη θερμότητα από τα πλαστικά ασφαλή για τρόφιμα όπως το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (σύμβολο 1), το πολυβινυλοχλωρίδιο (σύμβολο 3), το πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (σύμβολο 4), το πολυστυρένιο (σύμβολο 6) και άλλα πλαστικά κατασκευασμένα από μικτές ρητίνες (σύμβολο 7). Ο Gavin προσθέτει ότι «τα πλαστικά που φέρουν τους αριθμούς ανακύκλωσης 1, 3, 6 και 7 μπορούν να απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στα τρόφιμα όταν θερμαίνονται».

Τι ισχύει με τα μεταλλικά και χάρτινα δοχεία;

Σε αντίθεση με το πλαστικό, το μέταλλο και το χαρτόνι δεν είναι πιθανό να μεταφέρουν ενοχλητικές χημικές ουσίες στο φαγητό σας. Αλλά μπορεί να αποτελούν έναν πραγματικό κίνδυνο αν μπουν στον φούρνο μικροκυμάτων σας.

Αν το μέταλλο είναι λεπτό – όπως συμβαίνει στα δοχεία σε πακέτο – είναι πιθανό να υπερθερμανθεί και να οδηγηθεί σε ανάφλεξη.

Όσο για το χαρτόνι, επειδή είναι κατασκευασμένο από χαρτί που συχνά περιέχει κερί ή κόλλα, είναι πολύ επιρρεπές στη φωτιά. Επίσης, τα δοχεία από χαρτόνι συγκρατούνται μερικές φορές μαζί με μεταλλικούς συνδετήρες, που φέρνουν ένα άλλο επίπεδο επικινδυνότητας στην εξίσωση.

Βάλτο σε πιάτο να ξεγνοιάσεις!

Κατά γενικό κανόνα, η Gavin μας ενθάρρυνε να μην ρισκάρουμε. «Το να μεταφέρετε τα τρόφιμα σε ένα κεραμικό πιάτο ή μπολ πριν το ζεστάνετε είναι μια καλή πρακτική εάν ανησυχείτε για την έκπλυση χημικών ουσιών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο