Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάνω από 100 άτομα στο νοσοκομείο από νοθευμένο αλεύρι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠάνω από 100 άτομα στο νοσοκομείο από νοθευμένο αλεύρι
spot_img

Η νοθεία στο αλεύρι φαγόπυρου μπορεί να συμβεί με την προσθήκη φθηνότερων αλεύρων, όπως το αλεύρι σίτου ή ρυζιού, μειώνοντας την ποιότητά του.

Πάνω από 100 άνθρωποι νοσηλεύονται με τροφική δηλητηρίασης μετά από κατανάλωση νοθευμένου αλεύρου από φαγόπυρο στη βόρεια ινδική πολιτεία Ουταραχάντ, της Ινδίας. Το αλεύρι φαγόπυρου (ή αλλιώς αλεύρι από φαγόπυρο) είναι ένα άλευρο χωρίς γλουτένη που παρασκευάζεται από τους αλεσμένους σπόρους του φυτού φαγόπυρο (επιστημονικά: Fagopyrum esculentum). Δεν είναι δημητριακό και δεν περιέχει γλουτένη, κάτι που το καθιστά ιδανικό για άτομα με δυσανεξία ή κοιλιοκάκη.

- Advertisement -

Συνολικά 66 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο Coronation και άλλα 44 στο νοσοκομείο Government Doon Medical College, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα στη Σαχαρανπούρ από όπου προμηθεύονταν το αλεύρι από φαγόπυρο. Έχουν ειδοποιηθεί όλα τα άλλα καταστήματα που παρέλαβαν αλεύρι από την ίδια πηγή.

Πώς θα καταλάβετε το νοθευμένο αλεύρι φαγόπυρου

Η νοθεία στο αλεύρι φαγόπυρου μπορεί να συμβεί με την προσθήκη φθηνότερων αλεύρων, όπως το αλεύρι σίτου ή ρυζιού, μειώνοντας την ποιότητά του. Για να καταλάβετε αν το αλεύρι φαγόπυρου δεν είναι νοθευμένο αρχικά διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά. Ελέγξτε ημερομηνία λήξης, παραγωγό και θρεπτικές πληροφορίες. Αναζητήστε αν περιέχει μόνο φαγόπυρο ή και άλλα άλευρα (σιτάρι, ρύζι κ.λπ.).

Δοκιμή με νερό

Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σε ένα ποτήρι νερό. Το γνήσιο αλεύρι φαγόπυρου τείνει να διαλύεται. Αντιθέτως, νοθευμένα άλευρα (σιταριού, ρυζιού, άμυλο) επιπλέουν ή κάθονται στον πάτο.

Έλεγχος χρώματος

Το καθαρό αλεύρι φαγόπυρου έχει χαρακτηριστικό καφέ ή γκριζο-καφέ χρώμα. Λευκή ή πολύ ανοιχτή απόχρωση μπορεί να υποδεικνύει νοθεία με άλλο αλεύρι.

Ζύμωμα

Προσπαθήστε να το ζυμώσετε μόνο με νερό. Αν ενώνεται εύκολα και σχηματίζει ελαστική ζύμη, ίσως περιέχει γλουτένη – σημάδι προσθήκης αλευριού σίτου. Το καθαρό φαγόπυρο θα θρυμματιστεί αρχικά και θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια για να “δέσει”, λόγω έλλειψης γλουτένης.

Προτιμήστε συσκευασμένο αλεύρι από αξιόπιστες μάρκες και αποφύγετε το χύμα προϊόν από παντοπωλεία, όπου οι πιθανότητες νοθείας είναι υψηλότερες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κίνδυνος στο πιάτο μας – Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικές ντομάτες – Ευρήματα αναλύσεων του ΥΠΑΑΤ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων του ΥΠΑΑΤ, για το ποια λαχανικά και φρούτα που κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά τον Μάρτιο, βρέθηκαν να περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα, είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα