Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
13.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η “ταπεινή” ασπιρίνη και ο καρκίνος

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ “ταπεινή” ασπιρίνη και ο καρκίνος
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Στις 5 Μάρτη, δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature ένα εξαιρετικά άρθρο που συσχετίζει την ασπιρίνη με τον καρκίνο. Ο Τίτλος της μελέτης είναι “Η ασπιρίνη αποτρέπει τη μετάσταση περιορίζοντας την καταστολή TXA2 των αιμοπεταλίων της ανοσίας των Τ κυττάρων”.

- Advertisement -

Η TXA2 που βιοσυνθέτεται από τα αιμοπετάλια βοηθά στο να σταματά πολύ γρήγορα την αιμορραγία σε μια πληγή αλλά παράλληλα αυξάνει και συσχετίζεται με την δημιουργία αθηρωματικής πλάκα και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικό. Η ασπιρίνη, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, μειώνει την παραγωγή της TXA2. Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ένα νέο ανοσοκατασταλτικό μονοπάτι που περιορίζει την ανοσία των Τ κυττάρων στη μετάσταση καρκίνου, παρέχοντας μηχανιστικές γνώσεις για την αντιμεταστατική δράση της ασπιρίνης και ανοίγοντας το δρόμο για πιο αποτελεσματικές αντιμεταστατικές ανοσοθεραπείες. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, σε μερικούς ανθρώπους, η ασπιρίνη μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες και βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο να χρησιμοποιείται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου, επομένως οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν αρχίσουν να τη λαμβάνουν

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα