Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί μυρίζει τόσο ωραία το μπέικον όταν τηγανίζεται;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΓιατί μυρίζει τόσο ωραία το μπέικον όταν τηγανίζεται;
spot_img




Όλοι γνωρίζουμε ότι το μπέικον είναι νόστιμο, αλλά τι είναι αυτό που κάνει το μαγείρεμα του μπέικον, να μυρίζει τόσο, μα τόσο ωραία;

Οι πτητικές ενώσεις, υπεύθυνες για το υπέροχο άρωμα του μαγειρεμένου μπέικον, προέρχονται εν μέρει από την αντίδραση Maillard, κατά την οποία υπάρχει αντίδραση μεταξύ αμινοξέων και σακχάρων κατά την θέρμανση του τροφίμου, που ροδίζει και νοστιμίζει το φαγητό. Στο μπέικον παράγονται επιπλέον και άλλες πτητικές ενώσεις λόγω της θερμικής διάσπασης του λίπους. Εκτός από αυτό, στην περίπτωση του καπνιστού μπέικον, τα νιτρώδη άλατα που χρησιμοποιούνται στη παραγωγική διαδικασία του μπέικον μπορούν επίσης να αντιδράσουν με τα λιπαρά οξέα και τα λίπη που υπάρχουν στο μπέικον κατά τη θέρμανση – αυτό οδηγεί σε υψηλότερο ποσοστό ενώσεων που περιέχουν άζωτο από ό,τι στο τυπικό χοιρινό κρέας.

“150 χημικές ενώσεις στις κατηγορίες των αμινοξέων, σακχάρων, αλδεΰδων, νιτρικών αλάτων, κετονών και αλκοολών είναι υπεύθυνες”.

Λοιπόν, ποιες ενώσεις δίνουν το άρωμά του στο μπέικον; Οι ερευνητές έχουν συντάξει έναν εξαντλητικό κατάλογο των πτητικών ενώσεων που υπάρχουν. Βρήκαν ότι αλκοόλες, κετόνες και αλδεΰδες υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες τόσο στο άρωμα του μπέικον όσο και στο χοιρινό. Βρήκαν επίσης ορισμένες ενώσεις που υπάρχουν αποκλειστικά στο μπέικον και υποδηλώνουν ότι αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στο άρωμά του.

Στο βίντεο Reactions της American Chemical Society (ACS), η ομάδα βάζει τη μύτη της στο πολυαγαπημένο αλλαντικό πρωινού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα