Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: Το κρασί μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον Covid!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα μελέτη: Το κρασί μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον Covid!
spot_img

Μια μελέτη μέσω της UK Biobank που εξέτασε πώς οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ επηρέασαν τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κρασιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ωστόσο, η εικόνα δεν ήταν τόσο ρόδινη για τους λάτρεις της μπύρας, καθώς η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πότες μπύρας και μηλίτη αντιμετώπιζαν στην πραγματικότητα υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από Covid σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν τίποτα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Frontiers of Nutrition, εξέτασε τα ιατρικά αρχεία 473.957 ατόμων – παρακολουθώντας την κατανάλωση αλκοόλ και τη μόλυνση από τον Covid καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Είναι ενδιαφέρον, ότι η μελέτη φάνηκε να αναγνωρίζει τη θολή σχέση μεταξύ αλκοόλ και υγείας, κάτι, όπως σε αρκετές περιπτώσεις, απέχει πολύ από το να είναι ξεκάθαρο.

«Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ έχουν τεκμηριωθεί ευρέως. Οι παρατηρούμενες σχέσεις μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και ασθενειών είναι συχνά μη γραμμικές, με τη χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ να είναι προστατευτική και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ να είναι επιβλαβής», σημείωσε η μελέτη.

Διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με τους μη πότες, ο κίνδυνος COVID-19 ήταν 10-17% χαμηλότερος στους καταναλωτές κόκκινου κρασιού και 7-8% χαμηλότερος σε όσους πίνουν λευκό κρασί ή σαμπάνια.

Ωστόσο, όσοι πίνουν μπύρα και μηλίτη βρέθηκε ότι διατρέχουν 28% αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον Covid σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Μπορεί να παίζουν εδώ οι πολυφαινόλες – οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αυτό θα εξηγούσε γιατί το κόκκινο κρασί βρέθηκε να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πτώση στον κίνδυνο μόλυνσης από Covid.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κρασιά παρουσιάζουν ευεργετικές ιδιότητες που είναι ανεξάρτητες από την παρουσία αλκοόλης και θα πρέπει να αποδοθούν στο πολυφαινολικό τους περιεχόμενο», σημειώνει η ίδια η μελέτη. «Το κόκκινο κρασί προσφέρει πρόσθετα οφέλη σε άλλα αλκοολούχα ποτά πιθανώς λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε πολυφαινολικά, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, αναστέλλοντας την οξείδωση σωματιδίων λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας και άλλες ευνοϊκές επιδράσεις στην κυτταρική οξειδοαναγωγική κατάσταση, βελτιώνοντας τη λειτουργία του ενδοθηλίου, αναστέλλοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, μειώνοντας τη φλεγμονή και την κυτταρική προσκόλληση και ενεργοποιώντας πρωτεΐνες που αποτρέπουν τον κυτταρικό θάνατο».

Οι συγγραφείς σημείωσαν συμπερασματικά ότι:” Η ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΑΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΣΑΜΠΑΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΑΝ 1-2 ΠΟΤΗΡΙΑ/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ COVID-19».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα