Παρά τα γεγονότα στην Ευρώπη, ο σύνθετος δείκτης τιμής αυξήθηκε για 17 συνεχείς μήνες τον Φεβρουάριο του 2022, βάσει στοιχείων της Διεθνούς Οργάνωσης Καφέ (ΙCO).
Ως επακόλουθο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι μέσες τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου για τον καφέ μειώθηκαν κατά 3,1%, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση από τις 30 Ιουλίου 2021, όποτε μειώθηκε κατά 6,9%. Η τιμή ICO (Composite Indicator Price), επίσης μειώθηκε κατά 3,7%, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη ύφεση από τις 20 Δεκεμβρίου 2021. Ωστόσο, ο σύνθετος δείκτης τιμής ICO (CIP) αυξήθηκε κατά 3,2%, τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό σημαίνει 17 συνεχόμενους μήνες αύξησης.
Το 2020, η Ρωσία και η Ουκρανία κατανάλωσαν 6,26 εκατομμύρια σακούλες καφέ 60 κιλών, αντιπροσωπεύοντας το 3,8% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Η σύγκρουση έχει οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε απότομη άνοδο, με την τιμή του αργού πετρελαίου Brent να αγγίζει τα 127,98 δολάρια ανά βαρέλι στις ΗΠΑ (8 Μαρτίου) από 96,84 δολάρια το βαρέλι (23 Φεβρουαρίου).
Η Ρωσία προμηθεύει το 20% της παγκόσμιας θαλάσσιας αγοράς αμμωνίας και η διακοπή του εφοδιασμού θα μπορούσε να επηρεάσει την τιμή των λιπασμάτων, η οποία τελικά θα μπορούσε να καθορίσει υψηλότερο κόστος εισαγωγών για τους παραγωγούς καφέ ανά τον κόσμο και σε υψηλότερες τιμές του καφέ γενικότερα. Οι εξαγωγείς καφέ έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουν υλικοτεχνικές δυσκολίες. Επιπλέον, οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές για το 2022 έχουν ήδη υποστεί μειώσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί πλήρως ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στις αγορές καφέ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και στην παγκόσμια βιομηχανία καφέ, καθώς τα αποτελέσματα της κρίσης μεταβάλλουν τα δεδομένα καθημερινά.
Πηγή: https://www.ico.org/