Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κinder: όταν τα συστήματα HACCP πάνε… άπατα

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΚinder: όταν τα συστήματα HACCP πάνε... άπατα
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Σχετικά με την ιστορία των προϊόντων kinder, χρήσιμο είναι να θυμηθούμε τα κάτωθι.

Η μονοφασική Salmonella Typhimurium – που αντιστοιχεί στο στέλεχος της επιδημίας – εντοπίστηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Arlon του Βελγίου στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, από εσωτερική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε. Η παραγωγή διακόπηκε, το επηρεαζόμενο ημικατεργασμενο προϊόν καταστράφηκε και πραγματοποιήθηκε βαθύς καθαρισμός των γραμμών. Ορισμένα τελικά προϊόντα που κατασκευάστηκαν από τις 10 έως τις 15 Δεκεμβρίου μπλοκαρίστηκαν και αργότερα απελευθερώθηκαν στην αγορά μετά από εσωτερική έρευνα.

Ένα στάδιο επεξεργασίας που περιλάμβανε βουτυρόγαλα ήταν το πιθανό σημείο μόλυνσης. Η προέλευση της μόλυνσης ήταν ένα φίλτρο στην έξοδο δύο δεξαμενών πρώτων υλών, το οποίο αφαιρέθηκε, καθαρίστηκε και επανασυνδέθηκε μετά από αρνητικό έλεγχο. Τα προϊόντα σοκολάτας διανεμήθηκαν σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως, μετά από αρνητικό τεστ για Salmonella. Τον Ιανουάριο, δείγματα ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων και επιφανειών ήταν θετικά για Salmonella, με την τελευταία θετική ανάλυση να καταγράφεται στις 11 Ιανουαρίου 2022, από δύο δεξαμενές βουτύρου.

Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι οι μικροβιακοί έλεγχοι πρέπει να είναι και συχνοί και ενδελεχείς.

Οι ομάδες HACCP καλό είναι να εντοπίζουν αυτά τα προβλήματα εν τω γεννάσθαι και όχι κατόπιν…εορτής.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα