Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Extreme: Chopsticks που κάνουν το φαγητό να είναι πιο αλμυρό!

ΑρχικήΝέαExtreme: Chopsticks που κάνουν το φαγητό να είναι πιο αλμυρό!
spot_img

Αυτή και αν είναι καινοτομία: Chopsticks κάνουν “τζιζ” στο αλάτι! Το εργαστήριο του καθηγητή Homei Miyashita ξαναχτυπά, αυτή τη φορά για καλό σκοπό.

Τα συγκεκριμένα chopsticks είναι ηλεκτρικά, και κάνουν τα τρόφιμα να έχουν πιο αλμυρή γεύση. Αυτό φυσικά μπορεί να έχει ένα πολύ καλό αντίκτυπο στην πρόσληψη αλατιού των χρηστών, και να περιορίζουν το προσληφθέν το νάτριο χωρίς να θυσιάζεται η γεύση, όπως ισχυρίστηκαν Ιάπωνες ερευνητές.

Πώς λειτουργούν όμως; Οι χρήστες συνδέουν τα ξυλάκια σε μια μονάδα υπολογιστή τοποθετημένη στον καρπό, η οποία παράγει ένα αδύναμο ηλεκτρικό ρεύμα. Το μήκος κύματος του ρεύματος προσελκύει τα ιόντα νατρίου στα τρόφιμα και τα τραβάει στα chopsticks, κάνοντας τα τρόφιμα να φαίνονται πιο αλμυρά ακόμη και όταν περιέχουν λιγότερο νάτριο.

Κατά τη διάρκεια δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, τα ηλεκτρικά ξυλάκια ενίσχυσαν την αντίληψη για το πόσο αλμυρά ήταν τα τρόφιμα, ακόμη και όταν κατανάλωναν τρόφιμα που περιείχαν 30% λιγότερο αλάτι από μια τυπική μερίδα, ανέφεραν οι ερευνητές σύμφωνα με το Euronews.

Νωρίτερα αυτό το έτος, το εργαστήριο του καθηγητή Miyashita έκανε άλλη μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στον κόσμο των τροφίμων και της τεχνολογίας, δημιουργώντας μια τηλεόραση με γεύση, που μπορεί να μιμηθεί τις γεύσεις έως και 20 διαφορετικών τροφίμων.

Κίνδυνοι του αλατιού για την υγεία

Τα τυπικά ιαπωνικά συστατικά για το μαγείρεμα, όπως miso και σάλτσα σόγιας, οδηγούν τα τελικά τρόφιμα στο να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ο μέσος Ιάπωνας ενήλικας καταναλώνει 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, διπλάσιο από το όριο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς οι οδηγίες του FDA για μείωση του αλατιού από τις βιομηχανίες τροφίμων και τα εστιατόρια δεν έχουν υιοθετηθεί. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί έως και 265.000 ζωές μεταξύ 2017 και 2031, όπως αποκάλυψε σχετική μελέτη.

Πρόσφατα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ειδικοί τόνισαν πως η μείωση του αλατιού για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων, είναι ευκολότερο να επιτευχθεί σε σχέση με άλλα μέτρα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα