Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η Εργοθειονίνη (ERGO) και γιατί χαρακτηρίζεται ως “βιταμίνη της μακροζωίας”

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι είναι η Εργοθειονίνη (ERGO) και γιατί χαρακτηρίζεται ως "βιταμίνη της μακροζωίας"
spot_img

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο χαρακτηρισμός “Βιταμίνη μακροζωίας”» είναι ο καταλληλότερος όρος για την περιγραφή του ρόλου που μπορεί να παίξει το ERGO στην ανθρώπινη υγεία.

Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου

Η εργοθειονίνη (ERGO) είναι ένα ισχυρό διατροφικό αντιοξειδωτικό αμινοξύ, – κράμα άνθρακα, υδρογόνου, οξυγόνου, αζώτου και θείου – που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1909 στον μύκητα Ergot, από όπου πήρε και την ονομασία της. Έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, λόγω της σταθερότητας της θειονικής μορφής της που κυριαρχεί στο φυσιολογικό pH, καθιστώντας την ανθεκτική στην αυτοξείδωση. Η ERGO, βάσει ορισμένων μελετών, έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει αντιδραστικά είδη οξυγόνου και αζώτου μπορεί να μετριάσει παράγοντες που συμβάλλουν σε χρόνιες ανθρώπινες ασθένειες και να βελτιώσει την προοπτική μιας μακράς και υγιούς ζωής.

Ένας από τους λόγους που η ΕRGO  θεωρείται αξιοσημείωτη αφορά την ικανότητά της να μειώνει το οξειδωτικό στρες και να δρα ως αντιφλεγμονώδης και θεραπευτικός παράγοντας. Το εν λόγω αμινοξύ δεν συντίθεται σε ζώα ή ανθρώπους, αλλά λαμβάνεται μόνο μέσω της διατροφικής πρόσληψης, με αποτέλεσμα να θεωρείται σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό. 

Σύμφωνα με το Νational Library of Medicine, η ERGO μπορεί να μετριάσει τις χρόνιες νευροεκφυλιστικές ασθένειες και παρατηρείται μείωσή της σε γηραιότερους ανθρώπους με γνωστική εξασθένιση, σύμφωνα με τα δεδομένα μιας μελέτης. Σε μια παρόμοια μελέτη, τα επίπεδα ERGO στο αίμα ήταν χαμηλότερα σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον παρά σε άτομα της ίδιας ηλικίας, αλλά χωρίς τη νόσο. Τα χαμηλά επίπεδα ERGO στο αίμα, λοιπόν, μπορεί να προδιαθέτουν τους ανθρώπους σε νευρολογικές παθήσεις της γήρανσης. Επίσης, η κατανάλωση ERGO φαίνεται να σχετίζεται αρνητικά με τη συνολική θνησιμότητα και τη θνησιμότητα από νευρολογικές διαταραχές και να σχετίζεται θετικά με τη μεγαλύτερη μακροζωία. 

Το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες,  χρησιμοποιεί ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά σαν να βρισκόταν σε μια κατάσταση διαλογής, όπου δίνεται προτεραιότητα στις λειτουργίες αναπαραγωγής και επιβίωσης. Εάν υπάρχει ανεπαρκής προσφορά, τότε οι λειτουργίες που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη υγεία μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο, οδηγώντας σε μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Βάσει αυτής της θεωρίας, λοιπόν, η ERGO πρέπει να θεωρείται βιταμίνη, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς. Ωστόσο, η εργοθειονίνη δεν ανταποκρίνεται στον κλασικό ορισμό της βιταμίνης, ώστε η ανεπάρκειά της στη διατροφή να οδηγεί σε εμφανή μορφή ασθένειάς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οπότε, ίσως ο σωστότερος όρος για τους ειδικούς θα ήταν «βιταμίνη μακροζωίας», καθώς συμβάλλει θετικά σε πτυχές του ανθρώπινου ευ ζην, αλλά η έλλειψή της δεν είναι όσο καταστροφική όσο η έλλειψη άλλων βιταμινών για την υγεία.

Όσον αφορά στην ερώτηση «Από που μπορούμε να πάρουμε την εργοθειονίνη;» μόνο ορισμένοι μύκητες και μερικά άλλα μικρόβια είναι επί του παρόντος γνωστό, ότι μπορούν να παράγουν ERGO, τους οποίους συνιστούν τα μανιτάρια. Αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει τα βρώσιμα μανιτάρια ως την κορυφαία διατροφική πηγή του ERGO, με χαρακτηριστικότερα το shitake, το μανιτάρι στρείδι και το maitake. Παρόλα αυτά, ακόμα και άνθρωποι που δεν καταναλώνουν μανιτάρια έχουν βρεθεί, σύμφωνα με το Civil Eats, με εργοθειονίνη στο αίμα τους, οπότε οι πηγές της ΕRGO θέλουν περαιτέρω έρευνα. Η ERGO υπάρχει, αν και σε μικρότερες ποσότητες και σε άλλα τρόφιμα, όπως η βρώμη, φασόλια ή συκωτάκια κοτόπουλου και ορισμένα προϊόντα σόγιας.

Η ERGO έχει συνδεθεί αρκετά και με ορισμένες γεωργικές πρακτικές. Συγκεκριμένα, η αναγεννητική είναι μια πρόσφατη εναλλακτική λύση στη συμβατική γεωργία που θεωρείται πιο βιώσιμη με τη χρήση ελάχιστης ή μη άροσης, μαζί με τη χρήση καλλιεργειών κάλυψης, εναλλαγές καλλιεργειών και μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Τέτοιες πρακτικές έχουν αποδειχθεί ότι διατηρούν υγιείς μικροβιακούς πληθυσμούς σε αγροτικά εδάφη και ότι σχετίζονται με τη θετική τους συμβολή στην ανθρώπινη υγεία. Ειδικοί πιστεύουν, ότι η ERGO πιθανότατα επηρεάζεται από τις γεωργικές πρακτικές, με την αναγεννητική γεωργία να συνιστά υψηλότερα επίπεδά της.

Βάσει όσων ειπώθηκαν παραπάνω, η εργοθειονίνη είναι μια ουσία που μπορεί να μας κάνει όχι μόνο πιο υγιείς, αλλά και να ζούμε περισσότερο. Όμως γα να γίνει πιο ευρεία τόσο η γνώση ως προς ακόμα περισσότερα οφέλη της, αλλά και η κατανάλωσή της από τον γενικό πληθυσμό, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7681161/

https://civileats.com/2022/05/10/ergothioneine-regenerative-agriculture-longetive-soil-health-bionutrients-crops-producing-farming-human-health/?utm_medium=email&utm_source=rasa_io

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο