Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιος έσβησε τη γόπα στο ταβάνι;

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΠοιος έσβησε τη γόπα στο ταβάνι;
spot_img

Ο πλανήτης (ταβάνι) καταστρέφεται και από τις γόπες των 800.000 τόνων τσιγάρων που καπνίζουν οι άνθρωποι κάθε χρόνο

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

- Advertisement -

Ότι το κάπνισμα κάνει κακό στους καπνιστές και σε όσους παθητικά αναπνέουν τον καπνό τους είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες.

Αλλά πλέον ξέρουμε ότι και οι γόπες κάνουν κακό στο… περιβάλλον. Κάθε χρόνο καταναλώνονται 800.000 τόνοι τσιγάρων και οι γόπες τους μπορούν να καλύψουν το Central Park της Νέας Υόρκης! Τα τσιγάρα περιέχουν μιας χρήσης πλαστικά. Οι γόπες για να αποικοδομηθούν τελείως χρειάζονται μέχρι και… 10 χρόνια!

Οι γόπες σκοτώνουν τα ζώα: γόπες που έχουν μερικώς μεταβολισθεί έχουν βρεθεί στο 70% των γλάρων και στο 30% των θαλάσσιων χελωνών…

Αλλά και για όσους από εμάς δεν καπνίζουμε, αλλά …ατμίζουμε (vaping), τα νέα δεν είναι καλύτερα! Πολύτιμα μέταλλα χρειάζονται για τις μπαταρίες των vapers και αυτά τα μέταλλα καταλήγουν στα απόβλητα των πόλεων.

Μήπως θα πρέπει να δούμε ξανά τον τρόπο παρασκευής των τσιγάρων και των vapers;

Ολόκληρο το σχετικό άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στον Guardian είναι εδώ.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα