Το καλλιεργούμενο κρέας, φτιαγμένο στα εργαστήρια από ζωικό ιστό, ίσως είναι η απάντηση στην εναλλακτική πρωτεΐνη. Αλλά είναι vegan;
Το καλλιεργούμενο κρέας είναι μια αρκετά πρόσφατη ανακάλυψη, η οποία αποτελεί την απάντηση στην κάλυψη των αναγκών του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού για πρωτεΐνη. Είναι κρέας το οποίο καλλιεργείται στο εργαστήριο, με χρήση πραγματικού ζωικού ιστού και σέρουμ, προκειμένου να μιμηθεί την ακριβή υφή, γεύση και διατροφικά οφέλη του αυθεντικού κρέατος.
Επειδή ακριβώς το καλλιεργούμενο κρέας δεν προέρχεται από σφαγεία, αλλά από εργαστήρια, επομένως δεν έχουν ταλαιπωρηθεί ή βασανιστεί ζώα για αυτό, προκύπτει το εξής ερώτημα: Είναι vegan ή χορτοφαγικό;
Η απάντηση είναι σαφής και κατηγορηματική: Όχι! Είναι πραγματικός ζωικός ιστός, επομένως δεν είναι vegan. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που είναι vegan, επειδή δεν θέλουν να προκαλέσουν ταλαιπωρία στα ζώα μπορεί να αισθάνονται απολύτως άνετα να τρώνε καλλιεργημένο κρέας, εάν αισθάνονται ότι κανένα ζώο δεν τραυματίστηκε στη διαδικασία, γράφει ο ιστότοπος Veganuary. Ομοίως, όσοι είναι vegan για να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στον πλανήτη μπορεί να αισθάνονται άνετα να τρώνε καλλιεργημένο κρέας, καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι δραστικά μικρότερες από την εκτροφή ζώων. Eπίσης, παρά το γεγονός ότι είναι εργαστηριακό προϊόν, εξακολουθεί να περιέχει κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη και άλλα συστατικά που βρίσκονται στο κρέας από σφαγμένα ζώα, ακριβώς εξαιτίας της παρουσίας ζωικού ιστού στη διαδικασία.
Άρα, πέρα από συγκεκριμένες ιδεολογικές αποκλίσεις, το καλλιεργούμενο κρέας δεν είναι vegan. Και λέμε ορισμένες αποκλίσεις, καθώς ο όρος βιγκανισμός δεν είναι ενιαίος, πέρα από κάποιες κοινές γραμμές πλεύσης, άρα ο κάθε vegan μπορεί να ερμηνεύει κάποια πράγματα διαφορετικά και κάποιοι μπορεί να αισθάνονται εντάξει να φάνε καλλιεργούμενο κρέας, επειδή τα ζώα δεν υπέφεραν με τον ίδιο τρόπο στη διαδικασία παραγωγής του.
Ωστόσο, ακόμα και αυτοί που δεν θεωρούν το καλλιεργούμενο κρέας vegan ή χορτοφαγικό γενικότερα θα έπρεπε να υποστηρίζουν την ύπαρξή του. Είναι γνωστό πως η βιομηχανία κρέατος κατηγορείται όχι μόνο για την ταλαιπωρία στα ζώα, αλλά και για την περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλεί. Σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές στην Οξφόρδη και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, την οποία παραθέτει ως παράδειγμα ο ιστότοπος Veganuary, το καλλιεργημένο κρέας ήταν «δυνητικά πολύ πιο αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον, παράγει μόνο το 4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μειώνοντας τις ενεργειακές ανάγκες της παραγωγής κρέατος έως και 45% και απαιτούσε μόνο το 2% της γης που κάνει η παγκόσμια βιομηχανία κρέατος/κτηνοτροφίας».
Το καλλιεργούμενο κρέας έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει την επιθυμία των ανθρώπων να τρώνε κρέας χωρίς να απαιτείται η εκτροφή και η σφαγή ζώων. Μάλιστα, γίνονται ολοένα και περισσότερα βήματα προς τη διεύρυνση τόσο της ενημέρωσης γύρω από τα οφέλη του, αλλά και της δυνατότητας επένδυσης εταιρειών στον τομέα. Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοξένησε και το πρώτο debate για το μέλλον του καλλιεργούμενου κρέατος στην ΕΕ.