Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διατροφή και μνήμη: Μία σχέση παντοτινή

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΔιατροφή και μνήμη: Μία σχέση παντοτινή
spot_img

H πανίσχυρη δύναμη της μνήμης στις διατροφικές επιλογές

Σκηνή πρώτη: η Ειρήνη, η κόρη μιας φίλης πρόσφατα νόσησε με covid και είχε χάσει για λίγες μέρες την γεύση της. Όταν ανάρρωσε, η μητέρα της της ετοίμασε χυμό φρούτων με δυο μπισκότα μιράντα. Εκείνα τα μπισκότα που λιώνουν στο στόμα. Όταν δοκίμασε τα φρούτα με τα μπισκότα, η Ειρήνη είπε «Μαμά,  είναι ίδια όπως όταν ήμουν μωρό!».

Σκηνή δεύτερη: όποτε πάω με τα παιδιά μου στο σπίτι της μητέρας μου, το γιασεμί στην είσοδο του σπιτιού μας, μας μεθά με το άρωμά του. Μια μέρα, ο γιος μου είπε στην γιαγιά του: «Γιαγιά, μου θύμισε τα χρόνια που το μύριζα κάθε μέρα που πήγαινα σχολείο».

Τι μας δείχνουν αυτές οι δυο σκηνές; Ότι η μνήμη κρατά ζωντανά τα συναισθήματα που σχετίζονται με το άρωμα και την γεύση. Και αν έχουμε αναπτύξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες από μικρά παιδιά, τότε η μνήμη μας θα είναι οδηγός για να «ξαναγυρνάμε» σε αυτά τα υγιεινά τρόφιμα. Όταν από μικροί, όμως, μάθουμε να τρώμε junk food, τότε η μνήμη μας θα μας πηγαίνει σε αυτά. Ο ρόλος των γονιών είναι εξαιρετικά σημαντικός ώστε να «γεμίσουν» την μνήμη των παιδιών με αρώματα και γεύσεις υγιεινών τροφίμων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα