Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δύο ποτά τη μέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας

ΑρχικήΕπιστήμηΔύο ποτά τη μέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας
spot_img

Μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κάθε μέρα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας περισσότερο από το ένα τρίτο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καλά νέα για τους λάτρεις της μπύρας φέρνουν ερευνητές από την Αυστραλία, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ καθημερινά  είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που απείχαν εντελώς από το αλκοόλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου Evening Standard, η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, συγκέντρωσε δεδομένα από 15 προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και τα ποσοστά άνοιας 24.478 άνω των 60 ετών. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 2.124 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια.

Οι επιστήμονες χώρισαν τις περιπτώσεις σε ομάδες, αυτούς που δεν κατανάλωναν αλκοόλ, περιστασιακούς πότες (1,3 g αιθανόλης την ημέρα), καταναλωτές ελαφριού έως μέτριου αλκοόλ (1,3 g έως 25 g ημερησίως), ανθρώπους που κατανάλωναν μέτριες ως σοβαρές ποσότητες αλκοόλ (25 g έως 45 g την ημέρα) και υπερβολικούς πότες (πάνω από 45 g την ημέρα). Ως σημείο αναφοράς, ένα ποτήρι μπύρας περιέχει περίπου 16g αιθανόλης, ενώ ένα μεσαίου μεγέθους ποτήρι κρασί έχει περίπου 18g.

Tα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι έπιναν από ένα έως δύο ποτά την ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε ως 40g αλκοόλ, είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση σε σύγκριση με τους εντελώς απέχοντες από το αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη. Ακόμη και οι πιο έντονοι καταναλωτές αλκοόλ είχαν 19% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addiction.

Ενώ αυτή η ανακάλυψη πράγματι προσθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς την πρόληψη της άνοιας, οι επιστήμονες τονίζουν πως τα αποτελέσματα της μελέτης τους σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενθαρρύνουν όσους κινδυνεύουν από την πάθηση να πίνουν περισσότερο. Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ περιλαμβάνουν ηπατική νόσο, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, αλλά και γενικότερη κακή υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS), οι ενήλικες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα, οι οποίες ισοδυναμούν με έξι μπίρες ή 10 μικρά ποτήρια κρασί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο