Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο νέος “πουθενάς”…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟ νέος "πουθενάς"...
spot_img

Το νέο μέλος της παγκόσμιας λέσχης των… “πουθενάδων”: Η ανακύκλωση

- Advertisement -

Σε ένα πρόσφατο δημοσιεύμα στους Irish Times, η EPA (Environmental Protection Agency) της Ιρλανδίας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου ασχολήθηκε με τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία προϊόντων και τροφίμων και ποτών. O στόχος που έχει τεθεί σε επίπεδο ΕΕ για το 2025 είναι να ανακυκλώνονται το 50% των υλικών. Αλλά σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της EPA η ανακύκλωση πλαστικών στην Ιρλανδία είναι μόλις 29% με το υπόλοιπο 71% να καταλήγει σε καύση. Η καύση όμως των πλαστικών έχει τρομερές αρνητικές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο, π.χ. οι παραγόμενες διοξίνες ρυπαίνουν το οικοσύστημα και το νερό αλλά και εισέρχονται στους πνεύμονές μας έχοντες ισχυρές καρκινογόνες δραστικότητες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», περίπου 43.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών «χάνονται» κάθε χρόνο, δηλαδή ούτε θάβονται ούτε ανακυκλώνονται, επομένως πιθανότατα καταλήγουν στο περιβάλλον.

Παράλληλα, χρειάζονται επενδύσεις €140.000.000 για νέες μονάδες ανακύκλωσης.

Μάλλον στραβά αρμενίζουμε και σε αυτόν τον τομέα…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα