Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρωτεΐνη Καφέ: Εκχύλιση, Απομόνωση και Διατροφική Ποιότητα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠρωτεΐνη Καφέ: Εκχύλιση, Απομόνωση και Διατροφική Ποιότητα
spot_img

Οι πρωτεΐνες στους κόκκους καφέ έχουν μια ασυνήθιστη και δυνητικά πολύτιμη σύνθεση αμινοξέων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα…

Η πρωτεΐνη του καφέ έχει μία ασυνήθιστη και δυνητικά πολύτιμη σύνθεση αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας, σε υψηλά επίπεδα που έχουν αξία στην αθλητική διατροφή και όχι μόνο. Ωστόσο, τα δεδομένα που καταδεικνύουν αυτή την ασυνήθιστη σύνθεση αμινοξέων είναι περιορισμένα. 

Αυστραλοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Τεύχος Διατροφή Τροφίμων του περιοδικού Foods, ανέλυσαν την εκχύλιση και την απομόνωση συμπυκνωμάτων πρωτεΐνης από κλάσματα κόκκων καφέ, από κόκκους καφέ, καβουρδισμένου καφέ, υπολείμματα καφέ και από Silver skin -CSS- (λεπτό στρώμα που καλύπτει τους σπόρους καφέ. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καβουρδίσματος, οι κόκκοι καφέ διαστέλλονται και αυτό το λεπτό στρώμα αποσπάται, καθιστώντας το κύριο υποπροϊόν των βιομηχανιών καβουρδίσματος καφέ) και προσδιόρισε το προφίλ αμινοξέων, την περιεκτικότητα σε καφεΐνη και τη θρεπτική ποιότητα της πρωτεΐνης καφέ, την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και την αντιοξειδωτική τους δράση. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η αλκαλική εκχύλιση/ισοηλεκτρική κατακρήμνιση έδωσε χαμηλότερες αποδόσεις συμπυκνώματος και περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σύγκριση με την αλκαλική εκχύλιση/υπερδιήθηση, υποδεικνύοντας την εμπορική δυνατότητα της μεθόδου της υπερδιήθησης. Το συμπύκνωμα πρωτεΐνης από πράσινους κόκκους καφέ είχε υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από εκείνα του καβουρδισμένου καφέ, του υπολείμματος καφέ και του Silver skin ανεξάρτητα από τη μέθοδο εκχύλισης. 

Το ισοηλεκτρικά καταβυθισμένο συμπύκνωμα πρωτεΐνης πράσινου καφέ είχε την υψηλότερη in vitro πεπτικότητα πρωτεΐνης. Σε αντίθεση με ένα προηγούμενο εύρημα, τα επίπεδα αμινοξέων σε όλα τα συμπυκνώματα καφέ δεν έδειξαν υψηλά επίπεδα αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας. Όλα τα συμπυκνώματα πρωτεΐνης είχαν πολύ υψηλά επίπεδα πολυφαινολών και υψηλή αντιοξειδωτική δράση χαρακτηριστικά που είναι ιδιαίτερα επιθυμητά από τους καταναλωτές.

Ως εκ τούτου, με περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη, οι ερευνητές λένε ότι η αλκαλική εκχύλιση με υπερδιήθηση των πράσινων κόκκων καφέ θα μπορούσε να προσφέρει ένα συμπύκνωμα με καλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, θρεπτική ποιότητα και υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ωστόσο, οι τεχνο-λειτουργικές του ιδιότητες και η αισθητηριακή αποδοχή τους εξακολουθούν να χρήζουν περαιτέρω έρευνας για να αποδειχθεί η πιθανή εφαρμογή τους σε λειτουργικά τρόφιμα. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο