Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ληγμένα μπαχαρικά: Είναι ασφαλή για κατανάλωση;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΛηγμένα μπαχαρικά: Είναι ασφαλή για κατανάλωση;
spot_img

Πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιήσουμε και να καταναλώσουμε ληγμένα μπαχαρικά; Πρέπει να τα πετάξουμε; Είναι χαμένη υπόθεση ή μήπως όχι; Και πως μπορούμε να τα “αναστήσουμε”;

Από την αρχαιότητα τα μπαχαρικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής, όχι μόνο γιατί χαρίζουν νοστιμιά στο φαγητό αλλά και γιατί προλαμβάνουν αλλοιώσεις, μπορούν να σκοτώσουν μικρόβια και επιβλαβείς μικροοργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα προωθούν την υγεία μέσω ιδιοτήτων όπως αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις.

Απαραίτητος σύμμαχος λοιπόν στην διεθνή μαγειρική, έχουν παρουσία στις κουζίνες όλου του κόσμου, αλλά το ερώτημα είναι εάν λήγουν και μετά από πόσο καιρό. Αρχικά είναι σημαντικό να αναφέρουμε, πως η μείωση της έκθεσής τους στη θερμότητα, τον αέρα, το φως και την υγρασία είναι το κλειδί για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των μπαχαρικών.

Αλλά ας μην κρυβόμαστε… Δεν είναι ντροπή να το ομολογήσουμε. Σε όποιο μέρος της κουζίνας και αν τα έχετε τοποθετήσει, υπάρχουν βαζάκια με μπαχαρικά ξεχασμένα για χρόνια, και η ημερομηνία λήξης έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Πόσο ασφαλές είναι λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τα ληγμένα; Πρέπει να τα πετάξουμε; Είναι χαμένη υπόθεση ή μήπως όχι; Και μπορούμε να τα αναστήσουμε;

Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα, πως τα ληγμένα μπαχαρικά δεν είναι επικίνδυνα. Δηλαδή εάν καταναλωθούν, δεν θα προκαλέσουν δηλητηρίαση ή κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Τι σημαίνει λοιπόν ότι λήγουν;

Καταρχήν τα  μπαχαρικά δεν λήγουν με τον ίδιο τρόπο που λήγει το γάλα ή το γιαούρτι, ούτε μουχλιάζουν ή σαπίζουν με τον ίδιο τρόπο που λήγουν τα φρέσκα προϊόντα. Για τα μπαχαρικά, διάρκεια ζωής σημαίνει το χρονικό διάστημα που είναι πιο αρωματικά και νόστιμα για μαγείρεμα. Όταν ένα μπαχαρικό υποτίθεται ότι έχει χαλάσει, σημαίνει απλώς ότι έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δραστικότητας, της γεύσης των αρωμάτων και του χρώματός του. Εάν δηλαδή προσθέσετε ρίγανη 5 ετών σε μία σάλτσα θα είναι σαν να προσθέσατε… «αέρα κοπανιστό».

Η διάρκεια ζωής των μπαχαρικών

Γενικά, τα αποξηραμένα μπαχαρικά, διαρκούν περίπου 1-3 χρόνια. Μιλάμε για βασιλικό, ρίγανη, δενδρολίβανο, φύλλα δάφνης, άνηθο, θυμάρι, μαϊντανό, κόλιαντρο, μέντα και μαντζουράνα.

2-3 χρόνια ζωής έχουν τα αλεσμένα ή σε σκόνη μπαχαρικά όπως τζίντζερ σε σκόνη, σκόνη σκόρδου, μείγματα καρυκευμάτων, κανέλα, τσίλι σε σκόνη, αλεσμένος κουρκουμάς, αλεσμένο κάρδαμο, αλεσμένη πάπρικα, αλεσμένο μπαχάρι και, θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.

Τα ολόκληρα μπαχαρικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, και μπορεί να φτάσουν και τα 4 χρόνια, καθώς λιγότερη από την επιφάνεια τους εκτίθεται σε υγρασία, αέρα και φως. Έτσι διατηρούν περισσότερο τις γευστικές τους ενώσεις και τα αρωματικά έλαια από τα αντίστοιχα αλεσμένα.

Πώς να «αναστήσετε» τα ξεχασμένα σας μπαχαρικά

Υπάρχουν 2 τρόποι για να δώσετε λίγη ακόμα ζωή στα μπαχαρικά

1.  Το τηγάνι μπορεί να αναβιώσει μια σκόνη κάρυ ή ένα μείγμα πέντε μπαχαρικών. Ρίξτε όλο το περιεχόμενο του βάζου σε ένα στεγνό τηγάνι. Ζεστάνετε σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να γίνει αισθητά πιο αρωματικό. Τα αλεσμένα μπαχαρικά θα καούν εύκολα, οπότε μην το αφήσετε για πολύ ώρα στη φωτιά. Αφήστε το να κρυώσει πριν το ξαναβάλετε στο βάζο.

2.  «Τηγανίζουμε» τα μπαχαρικά σε καυτό λάδι λίγο πριν τα προσθέσουμε στο φαγητό. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για αρωματικά μείγματα όπως σκόνη κάρυ ή μεμονωμένα μπαχαρικά όπως κόλιανδρο ή κύμινο. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε μπαχαρικά, ανακατεύοντας καθώς αρχίζουν να ζεσταίνονται και βγάζουν το άρωμα. Στη συνέχεια, συνεχίστε κανονικά με το μαγείρεμα του φαγητού στο οποίο θα προσθέσετε τα… “τηγανιτά” μπαχαρικά σας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα