Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στην άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO το ρούμι Κούβας

ΑρχικήΝέαΣτην άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO το ρούμι Κούβας
spot_img

Σύμφωνα με τους Κουβανούς οινοπνευματοποιούς, το ρούμι δεν είναι μόνο ένα απόσταγμα, αλλά και ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής τους έκφρασης και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού της χώρας.

Η παραδοσιακή γνώση που κατείχαν οι μάστορες για το ρούμι της Κούβας προστέθηκε στον κατάλογο άυλης κληρονομιάς της UNESCO, η οποία αναγνώρισε  μια παράδοση που χρονολογείται από οκτώ γενιές στο νησί.

 Οι πρώτοι κατασκευαστές ρουμιού του νησιού βελτίωσαν τις δεξιότητές τους κοντά στο Σαντιάγο στο ανατολικό τμήμα του νησιού γύρω στο 1862. Σήμερα, είναι διάσπαρτοι σε όλο το έθνος της Καραϊβικής σε τοπικά αποστακτήρια ρουμιού.

Γενιά με γενιά κατασκευαστών του ελαφρού ρουμιού έχουν μεταδώσει τα μυστικά της διαδικασίας απόσταξης στους διαδόχους τους.

Το ελαφρύ ρούμι, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40 τοις εκατό, παρασκευάζεται από μελάσα, το παχύρρευστο σκούρο σιρόπι που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, σε αντίθεση με το γεωργικό ρούμι που παρασκευάζεται από χυμό ζαχαροκάλαμου. Το ελαφρύ ρούμι είναι η ποικιλία που χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή κοκτέιλ.

Στην υποβολή τους στο πολιτιστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών UNESCO, οι Κουβανοί οινοπνευματοποιοί είπαν ότι «η γνώση είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ομάδα ικανοτήτων» και ενσωματώνει ακόμη και ηθικούς περιορισμούς σχετικά με τη δημόσια και ιδιωτική συμπεριφορά.

Οι κύριοι κατασκευαστές ρούμι γνωρίζουν επίσης «την ιστορία και τις καλές πρακτικές του, που ξεπερνούν τα εμπορικά σήματα και το μάρκετινγκ» όπως λένε. Σήμερα στην Κούβα υπάρχουν 14 κύριοι κατασκευαστές ρούμι: τρεις «πρώτοι κύριοι», επτά «μάστορες» και τέσσερις μαθητευόμενοι. Σχεδόν όλα τα μέλη αυτής της συντεχνίας έχουν σπουδάσει χημεία, αλλά πρέπει επίσης να έχουν αυστηρή εκπαίδευση στη γεύση και την όσφρηση και πολύχρονη εμπειρία. Συνολικά, απαιτείται μια δεκαετία εκπαίδευσης και εξάσκησης για να γίνεις master maker ρούμι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα