Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία τροφίμων: “Άτακτη υποχώρηση” στους στόχους βιωσιμότητας λόγω κόστους!

ΑρχικήΝέαΒιομηχανία τροφίμων: "Άτακτη υποχώρηση" στους στόχους βιωσιμότητας λόγω κόστους!
spot_img

Το 93% των εταιρειών τροφίμων και ποτών βάζει μπροστά την επιβίωση της επιχείρησης, έναντι της βιωσιμότητας – Έρευνα της Tetra Pak.

H άνοδος των τιμών παραγωγού και το αυξημένο κόστος ενέργειας προκαλούν αλλεπάλληλα προβλήματα στη βιομηχανία τροφίμων.

Μια έρευνα της εταιρείας παροχής λύσεων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων, Tetra Pak, σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία προσθέτει μια άλλη διάσταση σε αυτή την πραγματικότητα, αποδεικνύοντας ότι οι παραγωγοί και οι κατασκευαστές τροφίμων δίνουν προτεραιότητα στην επιβίωση των επιχειρήσεών τους, αφήνοντας στην άκρη τη βιωσιμότητα.

Βασικό εύρημα της μελέτης σε επαγγελματίες στου κλάδου τροφίμων και ποτών αποτελεί πως το 93% δίνει προτεραιότητα σε άλλα θέματα ως αποτέλεσμα του τρέχοντος κοινωνικοοικονομικού κλίματος. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) θεωρεί σημαντική τη βιωσιμότητα στις συσκευασίες και το 70% πιστεύει πως η επιχείρησή τους πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα προς τη βιωσιμότητα. Ωστόσο, για τους ερωτηθέντες, οι επόμενοι 12-24 μήνες αποτελούν κρίσιμο χρονικό διάστημα για τις επιχειρήσεις τους.

Τα κύρια εμπόδια στην πορεία προς τη βιωσιμότητα

Καθώς σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το θέμα της βιωσιμότητας το 2023, συναντούν επί του παρόντος ορισμένα εμπόδια. Τα βασικά κωλύματα στις προσπάθειές τους αποτελούν:

  • Προκλήσεις/διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας (40%)
  • Αυξάνεται το κόστος ενέργειας, καυσίμων και λειτουργίας (28%)
  • Απαιτούνται υψηλές επενδύσεις σε τεχνολογίες υποστήριξης (20%)

Ωστόσο, υπάρχει και ένα 20% που δηλώνει πως ο οργανισμός του δεν έχει σημειώσει πρόοδο σε σχέση με την οικολογία, αλλά θα ελπίζει σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. 

Οι καταναλωτές, παρά τις αυξημένες πιέσεις που δέχονται από την αύξηση του κόστους ζωής, εξακολουθούν να βάζουν μπροστά τη βιωσιμότητα. Τα δύο τρίτα των καταναλωτών σε μια ξεχωριστή μελέτη της Tetra Pak, λένε ότι προτιμούν τις εταιρείες που λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν την παραγωγή CO2 τους, με το 68% να εκτιμά ιδιαίτερα τις εταιρείες που λαμβάνουν μέτρα για την παροχή επιλογών ανακυκλώσιμης συσκευασίας για προϊόντα τροφίμων/ποτών και χρησιμοποιούν ανανεώσιμα υλικά. 

Τα ευρήματα από τη μελέτη της Tetra Pak καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν οι μισοί (46%) διευθυντές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε παραγωγούς και κατασκευαστές τροφίμων πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν πολλά κυβερνητικά μέτρα και κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, ούτως ώστε να επιτευχθεί πραγματική βιωσιμότητα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα