Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

ΑρχικήΝέαΤο σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση
spot_img

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Θα σας πάω λίγα χρόνια πίσω σήμερα, 15 χρόνια για την ακρίβεια. Τον Ιούνη του 2008, ΤΟ ΒΗΜΑ (τότε ήταν εφημερίδα που άξιζα να αρθρογραφώ), γράφαμε για το θέμα του ηλι(θι)ελαίου από την Ουκρανία. Είχα βγει ανοικτά τότε στα ΜΜΕ να μιλήσω για τον εμπαιγμό που γινόταν σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο με το ηλιέλαιο από την Ουκρανία.

Κανείς δεν ήξερε την ακριβή χημική δομή του επιμολυντή αλλά συνάδελφοί μου έβγαιναν στα κανάλια και δήλωναν ότι το ηλιέλαιο εκείνο είναι ασφαλές.

Όταν τους ρωτούσαμε πώς είναι τόσο βέβαιοι αφού δεν ξέρουμε αν πρόκειται για αλειφατικούς ή αρωματικούς υδρογονάνθρακες, πετούσαν την μπάλα στην εξέδρα!

Και αυτές τις μέρες, ήρθε η δικαίωσή μας, όπως διαβάσαμε στο cibum : οι εμπειρογνώμονες της EFSA κατέληξαν προσωρινά στο συμπέρασμα ότι οι κορεσμένοι υδρογονάνθρακες με ορυκτέλαια (MOSH) δεν προκαλούν ανησυχία για την υγεία. Αντίθετα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, ορισμένες ουσίες της ομάδας που είναι γνωστές ως αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH) αποτελούν πιθανή ανησυχία για την υγεία. Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης δύο διαφορετικούς τύπους MOAH, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μπορεί να περιέχουν γονιδιοτοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Για γονοτοξίνες σαν αυτές δεν είναι δυνατό να καθοριστεί ένα ασφαλές επίπεδο.

Τους πήρε 15 χρόνια για να το καταλάβουν αυτό που τους ρωτούσαμε από τον Ιούνη του 2008!

Ότι άλλο οι κορεσμένοι και άλλο οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες!

15 χρόνια!

Πώς μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε τους «ειδικούς»;

Οέο!

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο