Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αντιδράσεις για την επισήμανση “bioengineered Food”

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΑντιδράσεις για την επισήμανση "bioengineered Food"
spot_img

Τα bioengineered είναι τρόφιμα που περιέχουν ΓΤΟ συστατικά.

Ο νέος τρόπος επισήμανσης τροφίμων στις ΗΠΑ στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Ο λόγος για τα τρόφιμα που φέρουν τη επισήμανση bioengineered Food”. Αυτή η επισήμανση υποδεικνύει ότι το τρόφιμο περιέχει ΓΤΟ συστατικά.

 Έτσι τα τρόφιμα που πριν είχαν επισήμανση ότι περιέχουν συστατικά «γενετικά τροποποιημένα» (GE) ή «γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» (ΓΤΟ)  επισημαίνονται πλέον ως «bioengineered » ή συνοδεύονται από αριθμό τηλεφώνου ή κωδικό QR που καθοδηγεί τους καταναλωτές σε περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Ένα χρόνο μετά την υποχρεωτική επισήμανση, ορισμένες ομάδες καταναλωτών και παντοπωλεία στις ΗΠΑ παραπονιούνται ότι οι ετικέτες είναι πολύ μικρές, πολύ μπερδεμένες και πολύ «δειλές», αφού παραλείπουν τον όρο «ΓΤΟ» που είναι πιο γνωστός στο κοινό. Μάλιστα ομάδες καταναλωτών έκαναν μήνυση για το θέμα στο Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων των ΗΠΑ USDA υποστηρίζοντας οι ετικέτες είναι δυσνόητες και πολύ μικρές και οι καταναλωτές στην πραγματικότητα δεν ενημερώνονται.

Και στην Αυστραλία όμως η Organic Consumers Association of Australia υποστηρίζει πως αυτές οι ετικέτες κάθε άλλο παρά ενημερωτικές είναι. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

 Ο όρος “bioengineered” ή “BE” μπορεί να προκαλέσει σύγχυση επειδή είναι ένας σχετικά νέος και άγνωστος όρος σε πολλούς καταναλωτές και μπορεί να μην είναι αμέσως σαφές τι σημαίνει ή τι αναφέρεται. Η ετικέτα “bio-engineered” (BE) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τρόφιμα που έχουν τροποποιηθεί γενετικά χρησιμοποιώντας βιοτεχνολογία. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους και τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).

Επιπλέον, ο όρος «bioengineered» μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους και δεν είναι πάντα σαφές εάν αναφέρεται σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) ή σε άλλους τύπους βιοτεχνολογίας. Για παράδειγμα, ορισμένοι καταναλωτές μπορεί να πιστεύουν ότι το bioengineered αναφέρεται σε τρόφιμα που έχουν παραχθεί με τη χρήση φυσικών τεχνικών αναπαραγωγής, ενώ άλλοι μπορεί να υποθέσουν ότι αναφέρεται σε τρόφιμα που έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικές ή βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας.

Επιπλέον, ορισμένοι επικριτές της ετικέτας “bioengineered” υποστηρίζουν ότι είναι σκόπιμα ασαφής και παραπλανητική, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποβαθμίσει το γεγονός ότι ένα προϊόν περιέχει ΓΤΟ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο όρος «βιομηχανική» δεν δηλώνει ρητά ότι το τρόφιμο έχει τροποποιηθεί γενετικά, που είναι ένας ευρύτερα αναγνωρισμένος και κατανοητός όρος.

Οι καταναλωτές βιολογικών προϊόντων μπορεί να είναι επιφυλακτικοί με την ετικέτα αυτή, επειδή η χρήση ΓΤΟ δεν επιτρέπεται στη βιολογική γεωργία. Τα βιολογικά πρότυπα απαιτούν οι καλλιέργειες να καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Ως εκ τούτου, η ετικέτα “bio-engineered” είναι μια σαφής ένδειξη ότι τα τρόφιμα έχουν παραχθεί με χρήση βιοτεχνολογίας, η οποία δεν συνάδει με τις αρχές της βιολογικής παραγωγής.

Επιπλέον, υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των ΓΤΟ για ανθρώπινη κατανάλωση και το περιβάλλον. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ΓΤΟ θα μπορούσαν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον. Η έλλειψη συναίνεσης για την ασφάλεια των ΓΤΟ έχει προκαλέσει ανησυχίες στους καταναλωτές βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στα φυσικά και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και στη βιώσιμη γεωργία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα