Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Από πού προέρχεται η τεχνητή γεύση μπανάνας;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑπό πού προέρχεται η τεχνητή γεύση μπανάνας;
spot_img

Όλα είναι θέμα χημείας…

Όσοι αγαπάμε τη γεύση της μπανάνας (και είμαστε πολλοί) δεν θέλουμε να την απολαμβάνουμε μόνο μέσα από το φρούτο αλλά και μέσω διαφόρων άλλων τροφίμων κυρίως γλυκών όπως καραμέλες, μπισκότα ή παγωτά. Εάν την προσθέτουμε μόνοι μας σε σπιτικές συνταγές και δημιουργίες, ναι, η γεύση προέρχεται από αληθινή μπανάνα. Τι γίνεται όμως με τα προϊόντα του εμπορίου; Δεν πιστεύετε βέβαια πως η βιομηχανία χρησιμοποιεί πραγματικές μπανάνες, όπως επίσης δεν χρησιμοποιεί πραγματικές φράουλες, ή πραγματική βανίλια για να δώσει άρωμα στα προϊόντα. Και εδώ μπαίνουν οι τεχνητές γεύσεις για τις οποίες οι επιστήμονες τροφίμων κάνουν συνεχώς νέες ανακαλύψεις. Πρόσφατα μάλιστα ερευνητές έφτιαξαν άρωμα άγριας φράουλας από… μύκητες ευρωπαϊκής μαύρης σταφίδας.

Ποια είναι η ένωση που δίνει την γεύση μπανάνας; Την απάντηση έδωσε στο Inverse o Joel Mainland, νευροεπιστήμονας που μελετά την επιστήμη της γεύσης και της όσφρησης στο Χημικό Κέντρο Monell. Η κλασική τεχνητή γεύση μπανάνας, λέει  ο Mainland είναι μια ένωση που ονομάζεται οξικός ισοαμυλεστέρας. Αυτή η ένωση – γνωστή ως εστέρας – είναι το κύριο μόριο που δίνει στη μπανάνα τη γεύση της. Ωστόσο, τα φρούτα περιέχουν μυριάδες ενώσεις, με αποτέλεσμα μια πιο περίπλοκη γεύση. Ενώ το οξικό ισοαμύλιο μπορεί να είναι το “αστέρι” της γεύσης μπανάνας, δεν είναι η μόνη απόχρωση στις μπανάνες. Η καραμέλα μπανάνας, όμως, είναι εξ ολοκλήρου οξικός ισοαμυλεστέρας. Ο οξικός ισοαμυλεστέρας εμφανίζεται φυσικά σε διάφορα επίπεδα στους περισσότερους τύπους μπανάνας, καθώς και σε άλλα φρούτα που ωριμάζουν. Υπάρχει σε υψηλότερη ποσότητα στις ποικιλίες Gros Michel και Cavendish και είναι πολύ εύκολο να συντεθεί: Η συνταγή είναι ισοαμυλική αλκοόλη συν οξικό οξύ, που καταλύεται από ένα οξύ και θερμαίνεται.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα