Ζύμωση ακριβείας για την παραγωγή τυριού.
Η νεοσύστατη Βρετανική εταιρία Better Dairy, παρασκευάζει τυρί μέσω ζύμωσης ακριβείας που στο μικροσκόπιο δεν θα διακρίνεται από το πραγματικό. Ο νέος τύπος γάλακτος, που θα παράγεται από την τόσο δημοφιλή μέθοδο στα ευρωπαϊκά εδάφη, ζύμωση ακριβείας, διαθέτει την ίδια βιοχημική δομή και γεύση με το κανονικό γάλα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Better Dairy, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει ζύμωση ακριβείας για να δημιουργήσει μια καζεΐνη, πρωτεΐνη βραδείας απορρόφησης που βρίσκεται στο γάλα, με έναν εντελώς μη- ζωικό τρόπο. Μετά την παρασκευή της, η καζεΐνη θα προστεθεί σε φυτικά λίπη, ζάχαρη και μέταλλα. Επί του παρόντος, η εταιρεία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί καζεΐνη βοοειδών, αλλά αναπτύσσει μια συνθετική έκδοση. «Η καζεΐνη είναι αυτό που δίνει στο τυρί το λιώσιμο του, το τέντωμα του, τη γυαλάδα του», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jevan Nagarajah στο Sky News. «Και έτσι με μόνο την καζεΐνη, έχετε το 90% του δρόμου προς το παραδοσιακό τυρί».
Οι εταιρείες που υποστηρίζουν το νέο προϊόν λένε ότι είναι πιο βιώσιμο και έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε σύγκριση με την παραδοσιακή γαλακτοκομία. Αντί το γάλα να προέρχεται από μια αγελάδα, θα αναπτυχθεί από μαγιά. Η μαγιά θα τροφοδοτηθεί με ζάχαρη, η οποία στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε πρωτεΐνες γάλακτος, σε μια διαδικασία παρόμοια με την παρασκευή μπύρας, αναφέρει ο Economist.
Πρόκειται για μια αρκετά δαπανηρή μέθοδο, αφού ένας ζυμωτήρας, ο οποίος μπορεί να παράγει περίπου 30 λίτρα γάλα την ημέρα, κοστίζει 150.000 λίρες ενώ μια αγελάδα κοστίζει περίπου 1.600 λίρες. Ωστόσο και η αμερικανική εταιρία Perfect Day, κατασκευάζει ήδη την πρωτεΐνη τοποθετώντας μια μικροχλωρίδα σε μια δεξαμενή γεμάτη με ζωμό από νερό, θρεπτικά συστατικά και ζάχαρη. Η μικροχλωρίδα ζυμώνει το ζωμό, δημιουργώντας μια καθαρή ζωική πρωτεΐνη, εντελώς vegan, η οποία χρησιμοποιείται σε εμπορικά προϊόντα όπως το παγωτό, το γάλα και η σκόνη πρωτεΐνης.
Οι καταναλωτές ολοένα και περισσότερο φαίνεται να αγκαλιάζουν τη νέα φυτική μέθοδο, που μπορεί να χαρίσει παρόμοια γεύση και υφή με ένα ζωικό προϊόν, χωρίς να σπαταλά τόση ενέργεια και με τον ελάχιστο αντίκτυπο στο περιβάλλον.