Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Πετάξτε αμέσως” ένα καρπούζι που βγάζει αφρούς

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων"Πετάξτε αμέσως" ένα καρπούζι που βγάζει αφρούς
spot_img

Γιατί συμβαίνει αυτό;

    Όσο κι αν τα καρπούζια φαίνονται φρούτα χαμηλής συντήρησης και ακίνδυνα, είναι αρκετά εκείνα που θα πρέπει να προσέξετε, καθώς εκτός από τα νιτρικά άλατα και τη σαλμονέλα, υπάρχει άλλος ένας κίνδυνος που είναι ο αφρός. Μερικοί μάλιστα λάτρεις του φρούτου έχουν μοιραστεί στο διαδύκτιο περιστατικά που ένα καρπούζι έχει βγάλει αφρούς, και οι ειδικοί επισημαίνουν την επικινδυνότητα του πράγματος.

    Σύμφωνα με την Bangor Daily News, τα βακτήρια μπορούν να εισαχθούν σε ένα καρπούζι ενώ αναπτύσσονται στις καλλιέργειες. Τα βακτήρια ενώνονται με τα σάκχαρα και τη μαγιά μέσα στο φρούτο και ξεκινούν τη διαδικασία ζύμωσης. Ο αφρός, που διαρρέει από το πεπόνι μέσα από ρωγμές στο φλοιό, είναι ένα σημάδι ότι η ζύμωση συμβαίνει.

   Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία ή να την κάνουν πιο διαδεδομένη, και αυτό είναι ένας κίνδυνος του φετινού καλοκαιριού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα καρπούζια καλλιεργούνται κυρίως στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια, το Ντέλαγουερ, τη Φλόριντα και το Τέξας, και όλες αυτές οι πολιτείες έχουν δει θερμοκρασίες υψηλότερες από το μέσο όρο.

«Υπήρξαν αυξήσεις του ζεστού καιρού σε αυτά τα μέρη της χώρας», δήλωσε στο Bangor Daily News η Kathy Savoie, καθηγήτρια και ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων στο University of Maine Cooperative Extension. «Τα φρούτα έχουν ένα φυσικό σάκχαρο που ονομάζεται φρουκτόζη και υπό εκτεταμένες και ανεπιθύμητες συνθήκες αποθήκευσης, θα ζυμωθούν».

     Ο Savoie πρόσθεσε ότι το άφρισμα ήταν ένδειξη «πραγματικού ζητήματος ασφάλειας των τροφίμων». Τα καρπούζια που έχουν αρχίσει να αφρίζουν δεν πρέπει να τρώγονται, ενώ προειδοποιεί ακόμη και να μην το βάλετε καν στην κουζίνα σας. Επειδή η διαδικασία ζύμωσης παράγει αέριο, όλη αυτή η εσωτερική πίεση μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη του καρπουζιού και ακόμη και η κοπή σε ένα καρπούζι που έχει αρχίσει να ζυμώνει μπορεί να είναι επικίνδυνη. Επιπλέον, τα τρόφιμα που έχουν αρχίσει να ζυμώνονται σε επικίνδυνες ή ανθυγιεινές συνθήκες μπορεί επίσης να φιλοξενούν ορισμένα δυσάρεστα βακτήρια και ιούς, όπως η αλλαντίαση, το E.coli και η σαλμονέλα.   

  Επίσης, φροντίστε να πλύνετε καλά το εξωτερικό του καρπουζιού πριν το κόψετε σε φέτες και εάν καταλήξετε με ένα πεπόνι που αφρίζει, βγάλτε το προσεκτικά από το σπίτι σας και πετάξτε το. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο