Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα ψάρια με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου – Τι γίνεται με τις ιχθυοκαλλιέργειες

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤα ψάρια με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου - Τι γίνεται με τις ιχθυοκαλλιέργειες
spot_img

Ιχθυηρά, Υδράργυρος και ιχθυοκαλλιέργεια.

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του cibum τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάστηκαν ποια ιχθυηρά έχουν χαμηλά επίπεδα υδραργύρου.
Η Μεσόγειος Θάλασσα προμηθεύει ψάρια σε περισσότερους από 480 εκατομμύρια ανθρώπους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, καταναλώνονται περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνοι ψαριών και θαλασσινών κάθε χρόνο. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι περίπου 25 κιλά ετησίως. Όμως πολυάριθμες μελέτες, που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν αναφέρει υψηλά επίπεδα υδραργύρου σε ψάρια που αγοράζονται από τοπικές αγορές σε χώρες της Μεσογείου.

Ο υδράργυρος είναι ένα ευρέως διαδεδομένο τοξικό στοιχείο που μπορεί να βλάψει τα νεφρά, τους πνεύμονες, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Τα άτομα που πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον υδράργυρο στα ψάρια είναι οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Τα ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου μπορούν να βλάψουν τα αγέννητα μωρά και τα αναπτυσσόμενα παιδιά. Επομένως, η κατανάλωση ψαριών με
χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο μπορεί να είναι ευεργετική για τις έγκυες γυναίκες, τις θηλάζουσες μητέρες, τις γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες και τα παιδιά.

Τα είδη με τα χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου ήταν οι σαρδέλες, ο γαύρος και η σαλέμα. Άλλα ψάρια και θαλάσσια πλάσματα με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου ήταν το κοινό καλαμάρι, η βαμμένη χτένα, το ριγέ μπαρμπούνι, η μαρίδα και δύο είδη τσιπούρας. Κανένα είδος οστρακοειδών δεν πληρούσε το όριο της ΕΕ για ασφαλή επίπεδα υδραργύρου.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσουμε την ασφάλεια των ψαριών που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες μιας και η διατροφή αυτών των ψαριών δεν περιέχει βαρέα μέταλλα και άρα είναι 100% ασφαλή προς κατανάλωση!

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ετικέτες τροφίμων: Ευρωπαϊκή έκθεση διαπιστώνει απάτη και παραπλάνηση των καταναλωτών

Τα κενά στη νομοθεσία επιτρέπουν τη χρήση ισχυρισμών υγείας ακόμη και σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι.

Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις

Από τους τέσσερις τύπους πεπονιών που έχουν συνδεθεί με τροφιμογενείς επιδημίες, τα πεπόνια cantaloupes ήταν τα πιο συχνά εμπλεκόμενα (67%) ως όχημα μετάδοσης.

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο