Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 5 τρόφιμα πέραν πάσης υποψίας που προκαλούν προβλήματα στην υγεία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα 5 τρόφιμα πέραν πάσης υποψίας που προκαλούν προβλήματα στην υγεία
spot_img

Τα τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά αλλά αρκεί μία ματιά στην ετικέτα για να ενταχθούν στην κατηγορία των εξαιρετικά επεξεργασμένων.

Δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ σχετικά με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, υπέδειξαν ότι μπορεί να είναι  επιβαρυντικά για την ανθρώπινη υγεία.

 Η πρώτη μελέτη, η οποία παρακολούθησε 10.000 Αυστραλές για 15 χρόνια, διαπίστωσε ότι εκείνες με το υψηλότερο ποσοστό υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) στη διατροφή τους είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από αυτές με τη χαμηλότερη. Η δεύτερη μελέτη, μια ευρεία ανάλυση 10 μελετών που αφορούσαν περισσότερους από 325.000 άνδρες και γυναίκες, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τον περισσότερο UPF είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρά καρδιακά και κυκλοφορικά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και στηθάγχης.

Τα υπερεπεξεργασμενα τρόφιμα υφίστανται μία σειρά από βιομηχανικές διεργασίες και τα περισσότερα είναι πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη και μπορεί να περιέχουν πρόσθετα, τεχνητές γεύσεις και συντηρητικά. Περιλαμβάνουν δημητριακά πρωινού, έτοιμα γεύματα, κατεψυγμένες πίτσες, γλυκά και μπισκότα. Αλλά ακόμη και τα τρόφιμα που πολλοί θεωρούν ότι είναι υγιεινά – όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, οι νιφάδες πίτουρου και το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη – εμπίπτουν επίσης στην κατηγορία των εξαιρετικά επεξεργασμένων.

Η MailOnline δημοσίευσε σε άρθρο της μόνο πέντε τρόφιμα που οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. Πρόκειται για τα:

δημητριακά πρωϊνού με ζάχαρη, νιφάδες πίτουρου με γλυκαντικά, εκχύλισμα βύνης κριθαριού, ζάχαρη και άλλα πρόσθετα,

το ψωμί ολικής αλέσεως καθώς μπορεί να περιέχει πρόσθετες ουσίες όπως γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά, που έχουν σχεδιαστεί για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους,

γιαούρτια χωρίς ζάχαρη που περιέχουν πρόσθετα για ενίσχυση της γεύσης και του χρώματος, τεχνητά γλυκαντικά, σταθεροποιητές και άλλα συντηρητικά και

μπάρες δημητριακών που μπορεί να περιέχουν αποξηραμένα φρούτα και άμυλα, τα οποία είναι ήδη επεξεργασμένα προϊόντα. Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι επίσης γεμάτες με παρόμοια συστατικά.

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που… δεν τους φαίνεται, περιλαμβάνονται και τα ψητά φασόλια. Ενώ είναι όσπρια και θεωρούνται, μια καλή πηγή πρωτεΐνης και πλούσια σε φυτικές ίνες, οι κονσερβοποιημένες εκδοχές περιέχουν πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα