Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θαλασσινά: Γιατί αυξάνονται τα θέματα ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΘαλασσινά: Γιατί αυξάνονται τα θέματα ασφάλειας τροφίμων
spot_img

Αναδυόμενες προκλήσεις στη διατήρηση της διαθεσιμότητας θαλασσινών και της ασφάλειας των τροφίμων.

Τα ψάρια και τα μαλάκια συμβάλλουν πολύ στη διατροφή του ανθρώπου. Η συγκομιδή θαλασσινών ως τροφή για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης έχει καταστεί πρόκληση λόγω της μείωσης των αλιευτικών περιοχών και των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων που συνδέονται με τις αυξημένες μολύνσεις πριν και μετά τη συγκομιδή. Οι αιτίες της χαμηλής διαθεσιμότητας ψαριών και των μολύνσεων έχουν μελετηθεί εκτενώς με δημοσιευμένη βιβλιογραφία από το 2000 έως το 2023. Οι αποδόσεις θαλασσινών εξετάζονται λόγω της εξάπλωσης μολυσματικών ουσιών που προκαλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, τη μεταφορά μικροοργανισμών από θαλάσσια σκάφη στους ωκεανούς, ανθρωπογενείς δραστηριότητες που οδηγούν σε αύξηση των τοξικών μικροοργανισμών και είσοδος τοξικών χημικών ουσιών και υπολειμμάτων αντιβιοτικών στο θαλασσινό νερό μέσω ποταμών ή απευθείας. 

Επίσης η επεξεργασία τους προσθέτει χημικές ουσίες στα τρόφιμα που ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Τα επικίνδυνα υλικά μπορεί να συσσωρευτούν στα θαλασσινά, πέρα από τα επιτρεπτά όρια. Και ενώ τα μέτρα έρευνας και ελέγχου επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων που οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες στα ψάρια της αγοράς, υπάρχει λιγότερη συζήτηση για τις ανθυγιεινές αλλαγές που συμβαίνουν στους ωκεανούς που επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα των ψαριών και την προέλευση των μικροβιακών και χημικών μολύνσεων. 

Επιστημονική ανασκόπηση εξετάζει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα άγριων ψαριών και τις αυξημένες μολύνσεις. Στόχος είναι να γεφυρώσει τα γνωστικά κενά μεταξύ της εξάπλωσης των επικίνδυνων παραγόντων στο θαλάσσιο περιβάλλον και των επιπτώσεών τους στα ψάρια. Η ικανοποίηση της μελλοντικής ανθρώπινης επισιτιστικής ασφάλειας μέσω των ψαριών και προϊόντων ψαριών μπορεί να χρειαστεί περαιτερω στροφή σε ιχθυοκαλλιέργειες, εισαγωγή γενετικώς τροποποιημένων ψαριών υψηλής απόδοσης και καλλιεργημένων μυών ψαριών χωρίς πτερύγια.

Για να διαβάσετε την μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο