Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κλειδί για τη διατήρηση του κρασιού βρίσκεται στη διεπαφή γυαλιού/φελλού

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤο κλειδί για τη διατήρηση του κρασιού βρίσκεται στη διεπαφή γυαλιού/φελλού
spot_img

Μελέτη για την επίδραση του φελλού στις ιδιότητες φραγμού του οξυγόνου.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS Nexus διερεύνησε την εξέλιξη των ιδιοτήτων φραγμού οξυγόνου του συστήματος συμφόρησης/πώματος υπό συνθήκες προσομοίωσης της διατήρησης του κρασιού στη φιάλη (παρουσία μοντέλου κρασιού, θέση αποθήκευσης, θερμοκρασία) για μια μακρά περίοδο παλαίωσης 24 μηνών. 

Τα αποτελέσματα τόνισαν ότι ο συντελεστής διάχυσης οξυγόνου μόνο του πώματος δεν τροποποιείται ανεξάρτητα από τις συνθήκες αποθήκευσης. Στους 20°C, ευνοείται η μεταφορά οξυγόνου στη διεπιφάνεια γυαλιού/φελλού, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 75% της συνολικής μεταφοράς οξυγόνου σε σύγκριση με τον φελλό που μελετήθηκε χωρίς κρασί. 

Ωστόσο, η θέση της φιάλης κατά την αποθήκευση, κάθετη ( δηλαδή, ο φελλός σε επαφή με τη φάση ατμού του κρασιού μοντέλου) ή οριζόντια ( δηλαδή, ο φελλός σε επαφή με την υγρή φάση) δεν επηρεάζει τη μεταφορά οξυγόνου. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες αποθήκευσης (35°C και 50°C), οι ιδιότητες φραγμού του συστήματος συμφόρησης/φελλού παραμένουν σταθερές έως και 9 και 3 μήνες, αντίστοιχα. Μετά από αυτό το διάστημα, παρατηρείται μεταβολή των ιδιοτήτων φραγμού με αύξηση της μεταφοράς στη διεπιφάνεια γυαλιού/φελλού.

Αναφορά:

Julie Chanut, Jean-Pierre Bellat, Régis D Gougeon, Thomas Karbowiak, Ένα κλειδί για τη διατήρηση του κρασιού βρίσκεται στη διεπαφή ποτηριού/φελλού., PNAS Nexus , 2023;, pgad344, https://doi.org/10.1093/pnasnexus/pgad34

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηριάσεις μαθητών στη Λαμία: Ξεκίνησε ο έλεγχος στην εταιρεία των σχολικών γευμάτων

Δείγματα του φαγητού που κατανάλωσαν τα παιδιά βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια αναλύσεων για να εντοπιστεί η αιτία.

Γλυκιά εξαπάτηση: Οι γίγαντες τροφίμων ξεγελούν τα παιδιά μέσω των συσκευασιών τους

Μια συντονισμένη δράση ενάντια στις παραπλανητικές συσκευασίες για παιδιά.

Λαμία: Τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών δημοτικού από σχολικά γεύματα – Με μηνύσεις απειλούν οι γονείς

Νέο περιστατικό δηλητηρίασης από μακαρόνια με κιμά σε ελληνικό σχολείο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα