Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Επέκταση χρήσης της σκόνης σπόρων chia σε τρόφιμα

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Επέκταση χρήσης της σκόνης σπόρων chia σε τρόφιμα
spot_img

Οι νέες συνθήκες χρήσης και προδιαγραφές των νέων τροφίμων μερικώς απολιπανμένων σε σκόνη σπόρων chia (Salvia hispanica).

Το 2021, η εταιρεία Functional Products Trading Arica SA/ υπέβαλε αίτηση στην ΕΕ για αλλαγή στη χρήση στη σκόνη σπόρων chia ( Salvia hispanica ). Ειδικότερα, ζήτησε να επεκταθεί η χρήση μερικώς απολιπασμένου σπόρου chia σε σκόνη με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε ορισμένα τρόφιμα που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό, και συγκεκριμένα: κέικ και αρτοσκευάσματα, επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών- πιάτα με βάση), ψωμί και ψωμάκια, προϊόντα με βάση τα ζυμαρικά και προϊόντα πρωτεΐνης. Σε σχετική γνωμοδότησή της η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως  η προτεινόμενη αλλαγή είναι ασφαλής υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης ενώ πρότεινε αλλαγή στις προδιαγραφές για παρουσία  Listeria monocytogenes ως «Δεν ανιχνεύεται σε 25 g» και της Escherichia coli ως «Δεν ανιχνεύεται σε 10 g».

- Advertisement -

Η ΕΕ με κανονισμό ενέκρινε τη χρήση σκόνης Chia για χρήση σε κέικ και αρτοσκευάσματα, επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των πιάτων με βάση τα λαχανικά), ψωμί και ψωμάκια, προϊόντα με βάση τα ζυμαρικά και προϊόντα πρωτεΐνης, στην αγορά εντός της Ένωσης για περίοδο πέντε ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα