Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Επέκταση χρήσης της σκόνης σπόρων chia σε τρόφιμα

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Επέκταση χρήσης της σκόνης σπόρων chia σε τρόφιμα
spot_img

Οι νέες συνθήκες χρήσης και προδιαγραφές των νέων τροφίμων μερικώς απολιπανμένων σε σκόνη σπόρων chia (Salvia hispanica).

Το 2021, η εταιρεία Functional Products Trading Arica SA/ υπέβαλε αίτηση στην ΕΕ για αλλαγή στη χρήση στη σκόνη σπόρων chia ( Salvia hispanica ). Ειδικότερα, ζήτησε να επεκταθεί η χρήση μερικώς απολιπασμένου σπόρου chia σε σκόνη με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε ορισμένα τρόφιμα που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό, και συγκεκριμένα: κέικ και αρτοσκευάσματα, επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών- πιάτα με βάση), ψωμί και ψωμάκια, προϊόντα με βάση τα ζυμαρικά και προϊόντα πρωτεΐνης. Σε σχετική γνωμοδότησή της η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως  η προτεινόμενη αλλαγή είναι ασφαλής υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης ενώ πρότεινε αλλαγή στις προδιαγραφές για παρουσία  Listeria monocytogenes ως «Δεν ανιχνεύεται σε 25 g» και της Escherichia coli ως «Δεν ανιχνεύεται σε 10 g».

Η ΕΕ με κανονισμό ενέκρινε τη χρήση σκόνης Chia για χρήση σε κέικ και αρτοσκευάσματα, επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των πιάτων με βάση τα λαχανικά), ψωμί και ψωμάκια, προϊόντα με βάση τα ζυμαρικά και προϊόντα πρωτεΐνης, στην αγορά εντός της Ένωσης για περίοδο πέντε ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα