Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστρέφει όντως το απαγορευμένο φυτοφάρμακο chlorpyrifos;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιστρέφει όντως το απαγορευμένο φυτοφάρμακο chlorpyrifos;
spot_img

Τι απεφάνθη αμερικανικό εφετείο.

   Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση του φυτοφαρμάκου chlorpyrifos στις ΗΠΑ το 2024, μετά από την απόφαση του εφετείου των ΗΠΑ, σύφωνα με την οποία η προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης από τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος, ήταν βιαστική. Σύμφωνα με το FSN, το Εφετείο των ΗΠΑ ακύρωσε την απαγόρευση του 2021 και διέταξε τον Αμερικανικό Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) να επανεξετάσει ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο είναι απαγορευμένο σε καλλιέργειες και σε όλη την ΕΕ από το 2020, καθώς έχει «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικό για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Ωστόσο παρά τις απαγορεύεις έχει εντοπιστεί σε αρκετά τρόφιμα και το Σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), για το οποίο έχει χτυπήσει καμπανάκι αρκετές φορές. Υπερβολικές ποσότητες του φυτοφαρμάκου έχουν βρεθεί σε σπαράγγια, σε αποξηραμένο δυόσμο, σε μαυρομάτικα φασόλια και σε μανταρίνια. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, οι τσέχικες αρχές ενημέρωσαν το RASFF και ανακάλεσαν ελληνικά ροδάκινα με ποσότητα Chlorpyrifos μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο (0,01 mg/kg).

   Ο οργανισμός των ΗΠΑ έχει 45 ημέρες για να εξετάσει την απόφαση και έχει τη δυνατότητα να ζητήσει επανάληψη από την επιτροπή κριτών του εφετείου. Σημαίνει, ωστόσο, ότι μετά από δύο χρόνια καλλιέργειας χωρίς το εντομοκτόνο, θα διατίθεται και πάλι για χρήση το 2024. Πριν από δύο χρόνια, η EPA ανακάλεσε όλες τις «ανοχές» για το chlorpyrifos, και καθόρισε ένα επίπεδο φυτοφαρμάκου που επιτρέπεται στα τρόφιμα. Επιπλέον, η EPA εξέδωσε μια Ανακοίνωση Πρόθεσης βάσει του Ομοσπονδιακού Νόμου περί Εντομοκτόνων, Μυκητοκτόνων και Τρωκτικοκτόνων για να ακυρώσει τις καταχωρημένες χρήσεις του chlorpyrifos σε τρόφιμα που σχετίζονται με τις ανακληθείσες ανοχές. 

   Εκείνη την εποχή, ο διαχειριστής της EPA Michael S. Regan είπε: «Ο τερματισμός της χρήσης του chlorpyrifos στα τρόφιμα θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά, οι αγρότες και όλοι οι άνθρωποι προστατεύονται από τις δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες αυτού του φυτοφαρμάκου». 

    Μέχρι το 2017, μόλις τέσσερα χρόνια πριν η EPA απαγόρευσε τη χρήση του, η απόφαση λέει ότι «ήταν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο συμβατικό εντομοκτόνο στη χώρα… Η δημοτικότητά του ήταν απαράμιλλη επειδή σταματά τα επιβλαβή έντομα όπως κάμπιες, σκαθάρια και σκώρους στα ίχνη τους χωρίς να βλάψουν τις καλλιέργειες». “Αλλά το chlorpyrifos δεν έχει πεντακάθαρο ιστορικό ασφάλειας. Τα υπολείμματα που έχουν απομείνει μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, ιδιαίτερα σε υψηλά επίπεδα. Ιστορικά, η EPA αντιμετώπισε τον κίνδυνο θέτοντας «ανοχές» που περιόριζε την ποσότητα «μέσα ή σε ένα τρόφιμο». “Οι ρίζες του γογγύλιου, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο από 1 μέρος ανά εκατομμύριο. Τα όρια για τα γογγύλια, αντίθετα, ήταν αυστηρότερα: 0,3 μέρη ανά εκατομμύριο. Πριν αποφασίσει να απαγορεύσει εντελώς το εντομοκτόνο, η EPA είχε θέσει συγκεκριμένες ανοχές για πάνω από εκατό διαφορετικές καλλιέργειες».

     Η απόφαση της 2ας Νοεμβρίου αναφέρει ότι η EPA «παραμένει ελεύθερη να ασκήσει τη διακριτική της ευχέρεια εφόσον λαμβάνει υπόψη όλες τις «σημαντικές πτυχές του προβλήματος» και δίνει αιτιολογημένη εξήγηση για την επιλογή της.

   

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ετικέτες τροφίμων: Ευρωπαϊκή έκθεση διαπιστώνει απάτη και παραπλάνηση των καταναλωτών

Τα κενά στη νομοθεσία επιτρέπουν τη χρήση ισχυρισμών υγείας ακόμη και σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι.

Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις

Από τους τέσσερις τύπους πεπονιών που έχουν συνδεθεί με τροφιμογενείς επιδημίες, τα πεπόνια cantaloupes ήταν τα πιο συχνά εμπλεκόμενα (67%) ως όχημα μετάδοσης.

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο