Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το αδικημένο “Πλακί” και τα παραγκωνισμένα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

ΑρχικήΝέαΑλιείαΤο αδικημένο "Πλακί" και τα παραγκωνισμένα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας
spot_img

Απ. Αποστολάκος: Να ενδυναμωθεί το μάρκετινγκ για τα ψάρια Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας με τη συμβολή και του ΟΚΑΑ.

«Ο κλάδος της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας να αποκτήσει σαφή και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική ταυτότητα. Χρειάζεται να ενδυναμωθεί το Εθνικό μάρκετινγκ για τον κλάδο, στο εξωτερικό. Σε όλα τα εστιατόρια του εξωτερικού γράφουν «εξαιρετικός σολομός Σκωτίας», «εξαιρετικό ροκφόρ Γαλλίας» δεν αναγράφουν όμως ποτέ στον τιμοκατάλογό τους, ψάρια από το Αιγαίο, πολύ περισσότερο δεν αναγράφουν ψάρι Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας. Κι εδώ την πρωτοβουλία πρέπει να την πάρουν οι εταιρίες Ιχθυοκαλλιέργειας».

Αυτά υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ), Απόστολος Αποστολάκος, στην ημερίδα «Μετασχηματισμός και ανθεκτικότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας προς μια κοινωνικά αποδεκτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη» στο πρόσφατο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του οργανισμού, ο κ. Αποστολάκος αναφέρθηκε στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας μέσω προβολής των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, έναντι των ανταγωνιστικών αλιευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, στον ΟΚΑΑ, σημείωσε ο κ. Αποστολάκος, θέτουμε τη τεχνογνωσία μας στην υπηρεσία των ενδιαφερομένων ώστε να τα αξιοποιήσει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, να διακινούνται τα ψάρια από τις ιχθυόσκαλες ως περιφερειακά logistic centers, όπου υπάρχουν κτηνίατροι, σωστή σήμανση, παραστατικά και τιμολόγια, ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας του καταναλωτή, ο οποίος θα γνωρίζει τι αγοράζει και θα αποτελέσει την απαρχή να εμπιστευθεί ακόμη περισσότερο τα ψάρια Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Πρέπει να αναστραφεί, τόνισε, η επιφυλακτικότητα με την οποία ο Έλληνας καταναλωτής αντιμετωπίζει τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Να γνωρίσει ότι πρόκειται για μια αειφόρα και βιώσιμη θαλάσσια εκτροφή. Κι αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσω συντονισμένων ενεργειών και πρωτοβουλιών που πρέπει άμεσα να αναλάβουν οι ίδιες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Και μία εξ αυτών είναι η προβολή της ελληνικής γαστρονομίας, στην οποία το ψάρι έχει σημαντική θέση.

«Δεν είναι δυνατόν, συνέχισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, να συμμετέχουμε στην Seafood Expo στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, την μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου, χωρίς ενιαίο εθνικό περίπτερο και χωρίς να τονίζουμε την ταυτότητα της ελληνικής γαστρονομίας. Όλοι να γνωρίζουν και να τρώνε λαβράκι σεβίτσε, μια περουβιανή συνταγή ή σασίμι, ιαπωνική συνταγή που ανέδειξαν οι Αμερικάνοι και να μην έχουμε μιλήσει πουθενά για το δημοφιλές  ελληνικό “πλακί” για παράδειγμα. Πρέπει ο κλάδος της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας να αποκτήσει σαφή και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική ταυτότητα».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως, για να αναζητήσει στην πατρίδα του ένα προϊόν – εν προκειμένω ψάρι Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας – ο τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσει εδώ και για να γνωρίζει ακριβώς τι τρώει. «Έτσι πέτυχε το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, έτσι πέτυχε το “φέτα challenge” πριν 2 χρόνια και εδραιώθηκαν στο εξωτερικό. Δεν αρκεί για όλα να επιρρίπτουμε ευθύνες στους άλλους, Πολιτεία, τράπεζες, επιδοτήσεις κλπ, που σαφώς θα μπορούσαν να ήταν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών. Πρωτίστως, πρέπει να εντοπίσουμε τα δικό μας ρόλο, τις δικές μας ευθύνες, με τις εταιρίες Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας να θέσουν ξεκάθαρους στόχους, από την εμπορική περιγραφή του προϊόντος έως τον τρόπο προώθησής του».

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα