Θέμα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας των καταναλωτών το υπόλειμμα σε μηχανές κοπής.
Το υπόλειμμα σε μηχανές κοπής κιμά από προηγούμενες αγορές, δεν είναι θέμα απάτης, παραπλάνησης ή οτιδήποτε άλλο. Είναι θέμα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας των καταναλωτών. Όπως έχουμε ξαναγράψει, αφενός ο κιμάς σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος, είναι πιο ευαίσθητος σε μολύνσεις, καθώς εάν υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί (που είναι αιτίες τροφικών δηλητηριάσεων και σοβαρών/μόνιμων, μερικές φορές επιπτώσεων, για την υγεία) διαμοιράζονται σε όλο το κρέας. Αφετέρου -και το πιο επικίνδυνο- είναι πως εάν υπάρχουν βακτήρια πολλαπλασιάζονται όσο παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα και τον κίνδυνο για την υγεία. Επειδή λοιπόν, η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου έστω και για λίγη ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας, ο σχετικός κανόνας ΔΙΕΠΠΥ, επιτρέπει να παραμένουν μόνο 100 γραμμάρια υπόλειμμα από προηγούμενη κοπή και αυτό διότι, ο νομοθέτης κατανοεί την τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής.
- Δείτε επίσης: Πρόστιμο 2000 ευρώ στα Lidl Λευκάδας
Τον σημαντικό αυτό κίνδυνο δεν γνωρίζουν ή ίσως δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση οι εργαζόμενοι σε κρεοπωλεία και σε σουπερμάρκετ θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών. Τελευταία παραβίαση αφορά την αλυσίδα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στα Περιβόλια Λευκάδας, όπου οι επιθεωρητές εντόπισαν στην μηχανή κοπής κιμά 244 γραμμάρια υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο κατά 124gr. O έλεγχος έγινε στις 10 Ιανουαρίου και το πρόστιμο των 500€ ανακοινώθηκε χθες.
Πριν από 4 ημέρες πάλι στη Λευκάδα βεβαιώθηκε πρόστιμο σε σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη για υπόλειμμα κιμά σε μηχανή κοπής και σε ΑΒ Βασιλόπουλο στο Παλαιό Φάληρο. Ανάλογο πρόστιμο βεβαιώθηκε για κατάστημα Σκλαβενίτη στο Κιάτο πριν από περίπου 10 ημέρες. Πρόστιμο για υπόλειμμα σε μηχανή κιμά επιβλήθηκε και στο σουπερμάρκετ METRO στη Γλυφάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.