Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άλλη μια ανοησία… αυτή την φορά με μωβ χρώμα!

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΆλλη μια ανοησία... αυτή την φορά με μωβ χρώμα!
spot_img

Aς κρατάμε μικρό καλάθι όταν ακούμε και διαβάζουμε για μωβ ντομάτες και άλλα super τρόφιμα που μπορούν να δράσουν κατά του καρκίνου.

Το Αριστερό Εξτρέμ δεν μασά τα λόγια του.

Ας δούμε λοιπόν σήμερα μια ακόμη επιστημονική ανοησία… μια ντομάτα με μωβ χρώμα, για την οποία διαβάσατε στο cibum.gr πριν από μερικές μέρες.

Ιδού τι λένε οι δημιουργοί της ντομάτας.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ USDA, έδωσε το πράσινο φως για την καλλιέργεια της ΓΤΟ μοβ ντομάτας η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη. Η μοβ τομάτα που έχει υποστεί γονιδιακή επεξεργασία για να παράγει υψηλά επίπεδα του “μωβ αντιοξειδωτικού” που είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία δημιουργήθηκε το 2008 από το εργαστήριο Martin του John Innes Centre. Τότε -το 2008- δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο περιοδικό Nature Biotechnology για έναν τύπο ντομάτας που είχε υποστεί γονιδιακή επεξεργασία για να παράγει μεγάλους όγκους αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Η μελέτη ανέφερε ότι δοκίμασε τις επιπτώσεις στην υγεία αυτής της ντομάτας ενισχυμένης με ανθοκυανίνη σε ποντίκια που σχεδιάστηκαν για να αναπτύξουν καρκίνο. Τα ποντίκια που έλαβαν διατροφή συμπληρωμένη με μωβ ντομάτες βρέθηκε ότι ζουν 30% περισσότερο από τα ποντίκια που τρέφονταν με κανονική διατροφή.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Οι χρωστικές ενώσεις των φρούτων και της εν λόγω ντομάτας είναι οι λεγόμενες ανθοκυανίνες. Είναι ενώσεις υδατοδιαλυτές και οξειδώνονται και γρήγορα και εύκολα. Συνεπώς, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το πόσο βιοδιαθέσιμες είναι αυτές οι ενώσεις όταν εισέρχονται και μεταβολίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Και άλλοι επιστήμονες έχουν εγείρει τέτοια ερωτηματικά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό το άρθρο.

Συνεπώς, ας κρατάμε μικρό καλάθι όταν ακούμε και διαβάζουμε για μωβ ντομάτες και άλλα super τρόφιμα που μπορούν να δράσουν κατά του καρκίνου.

Επιμύθιο: το John Innes Centre στη Μεγάλη Βρετανία έχει μακρά παράδοση στην δημιουργία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Απλά, οι καταναλωτές στην ΕΕ δεν θέλουμε Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) στο πιάτο μας. Είναι θέμα κουλτούρας αλλά και έλλειψης ισχυρών ισχυρισμών υγείας. Παραδοσιακά, η Μεγάλη Βρετανία κοιτά προς την άλλη μεριά του Ατλαντικού για να βρει συμμάχους για τους ΓΤΟ. Ας κοιτούν εκεί…για να κάνουν τις business τους.

Εμείς, όμως, κοιτάμε από την άλλη πλευρά με συγκεκριμένα επιστημονικά επιχειρήματα. Ποιος κάνει λάθος;

Ρητορικό το ερώτημα…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο