Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αθέατη πλευρά γεωργίας και κτηνοτροφίας

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ αθέατη πλευρά γεωργίας και κτηνοτροφίας
spot_img

Η γεωργία και η κτηνοτροφία εν έτει 2024.

Τα νέα σήμερα μάς έρχονται από τον Guardian. Σήμερα, στην Ευρώπη, παράγονται κάθε χρόνο 11 δις κοτόπουλα, 142 εκατομμύρια γουρούνια, 76 εκατομμύρια βοοειδή, 62 εκατομμύρια πρόβατα και 12 εκατομμύρια κατσίκες…

- Advertisement -

Η εντατική εκτροφή τους είναι υπεύθυνη για το 15% των αερίων του θερμοκηπίου κάθε χρόνο… Κάτι στραβά κάνουμε στο θέμα της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια υγεία.

Στην Ιταλία, στην πεδιάδα Po, ο Giorgio B καταθέτει το πρόβλημα: ο αέρας μυρίζει έντονα αμμωνία, πρέπει να φορά μάσκα κάθε μέρα και είναι συνεχώς άρρωστος!

Στην Ισπανία το ίδιο. Στην περιοχή Murcia, η Merchora Martinez κατοικεί μόλις 39 μέτρα από μια μονάδα εκτροφής γουρουνιών. Από τότε που επεκτάθηκε η μονάδα αυτή, η Merchora έχει άσθμα και συνεχείς πονοκεφάλους.

Στην ατμόσφαιρα, η αμμωνία μετατρέπεται σε μικροσωματίδια που είναι γνωστά ως Particulate Matters (PM) 2.5 (δηλαδή με διάμετρο 2,5μΜ ή ακόμα μικρότερα) που είναι επιβλαβή για την καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

Επίσης, τα νιτρικά που εκλύονται ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το νερό. Η εντατική κτηνοτροφία χρειάζεται πιο πολλές ζωοτροφές και άρα … πιο εντατική γεωργία.

Φαύλος κύκλος… Και για να τον σπάσουμε θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της βιώσιμης γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Να οραματιστούμε ένα διαφορετικό μέλλον, όπου οι άνθρωποι, η γη και τα ζώα θα συνυπάρχουν αρμονικά, μακριά από την σκοτεινή σκιά της βιομηχανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα