Η σπουδαιότητα της πίτας στο σουβλάκι…
Ένα από τα αγαπημένα φαγητά των αγοριών μου είναι το λεγόμενο «πιτόγυρο», ξέρετε η δική μας Ελληνική πίτα που τυλίγεται γύρω από χοιρινό (συνήθως) με τζατζίκι, κρεμμύδι, και ντομάτα.
Ο Ελύτης είχε πει το εξής: «Όταν σε ένα πιτόγυρο προσθέτεις κέτσαπ και μουστάρδα, του αφαιρείς το Αιγαίο, του αφαιρείς την Ελλάδα».
Εδώ στην Ιρλανδία, μπορώ να βρω όλα τα συστατικά για να φτιάξω πιτόγυρο, όλα εκτός από πίτες. Και σήμερα, θα ήθελα να τονίσω την γευστική αξία της πίτας. Η Ελληνική πίτα που χρησιμοποείται στα πιτόγυρα έχει την δικιά της γεύση και υφή, που την κάνουν μοναδική. Πιτόγυρο χωρίς Ελληνική πίτα, απλά δεν είναι πιτόγυρο!
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις πίτες που παράγονται στην Μεσόγειο δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Foods: The Large and Diverse Family of Mediterranean Flat Breads: A Database
Το άρθρο αυτό είναι χρήσιμο για τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν διάφορες πίτες.
Και μια ευχή: ας ξεκινήσει κάποιο super market ή εξαγωγέας την εξαγωγή Ελληνικών πιτών στην Ιρλανδία…Για να μπορούμε και εμείς εδώ να φτιάχνουμε το σωστό πιτόγυρο…
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet