Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παχυσαρκία και η Μισέλ Ομπάμα

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ παχυσαρκία και η Μισέλ Ομπάμα
spot_img

Τα νέα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τα νέα που μας έρχονται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού είναι σημαντικά, όπως διαβάζουμε στο cibum.

Ο «νόμος για τα υγιή παιδιά» του 2010, που υποστήριξε η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, ήταν η πρώτη εθνική νομοθεσία που βελτίωσε τα σχολικά γεύματα εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια στις ΗΠΑ. Ο νόμος αύξησε την ποσότητα φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, που προσφέρονται στα σχολικά γεύματα. Περίπου 30 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ λαμβάνουν σχολικά γεύματα κάθε μέρα.

Τώρα εθνική μελέτη διαπίστωσε πως από το 2010 που εφαρμόστηκε πιο υγιεινή διατροφή στα σχολεία, υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική μείωση του μέσου δείκτη μάζας σώματος περισσότερων από 14.000 μαθητών ηλικίας 5 έως 18 ετών των οποίων το ύψος και το βάρος παρακολουθήθηκαν πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου. Η μελέτη είναι νέα απόδειξη ότι η βελτίωση της ποιότητας των σχολικών γευμάτων μέσω της νομοθεσίας μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μετατοπιστεί η τροχιά της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία αυξάνεται εδώ και δεκαετίες και τώρα επηρεάζει περίπου 1 στα 5 παιδιά στις ΗΠΑ.

Mήπως κάτι ανάλογο θα πρέπει να κάνουμε και στην Ελλάδα;

Η παχυσαρκία μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής και είναι η αιτία για ένα πλήθος χρόνιων παθήσεων, όπως διαβήτης τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα