Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κτηνοτροφία: Η άγνωστη αξία του ελαιοπυρήνα στις ζωοτροφές

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΚτηνοτροφία: Η άγνωστη αξία του ελαιοπυρήνα στις ζωοτροφές
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Θάνος Αγγελάκης (Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας) αναφέρθηκε στο θέμα των ζωοτροφών.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, το κόστος των ζωοτροφών πλήττει συνολικά την κτηνοτροφία, όμως δυστυχώς επηρεάζει παραπάνω τον κλάδο της πτηνοτροφίας, καθώς οι εκτροφές είναι εντατικές και δεν υπάρχει η δυνατότητα βόσκησης όπως μπορεί και συμβαίνει στη βοοτροφία και στην αιγοπροβατοτροφία.

Μήπως έφτασε η ώρα να ξαναδούμε την αξία του ελαιοπυρήνα ως εναλλακτική ζωοτροφή;

Ο ελαιοπυρήνας είναι άφθονος στην Ελλάδα και αυτή την στιγμή δεν αξιοποιείται στο έπακρο. Μάλλον, δεν αξιοποιείται καθόλου!

Δύο μελέτες που δείχνουν την αξία του ελαιοπυρήνα (olive pomace) είναι οι παρακάτω:

1.     Evaluation of Olive Pomace in the Production of Novel Broilers With Enhanced In Vitro Antithrombotic Properties

2.     Olive pomace for the feeding of commercial poultry: effects on performance, meat and eggs quality, haematological parameters, microbiota and immunity 

Ο ελαιοπυρήνας μπορεί να αξιοποιηθεί ως λειτουργικό συστατικό των ζωοτροφών και ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως είναι ο καταλύτης ώστε οι ομάδες R+D στους κλάδους της πτηνοτροφίας αλλά και της ζωοτροφίας να ξαναδούν τον ελαιοπυρήνα με φρέσκια ματιά.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο