Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: H κορτιζόλη και το στρες

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΝέα μελέτη: H κορτιζόλη και το στρες
spot_img

Tα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται άμεσα με την πιθανότητα κατάθλιψης

Σε μια νέα μελέτη από το Trinity College Dublin στην Ιρλανδία, συσχετίσθηκαν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε ανθρώπους με την πιθανότητα να νοσήσουν από κατάθλιψη ή να εμφανίσουν στρες.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες και αλληλεπιδρά με μέρη του εγκεφάλου μας και ρυθμίζει έτσι την διάθεσή μας και αισθήματα όπως ο φόβος.

Στη μελέτη αυτή, μετρήθηκαν τα επίπεδα της κορτιζόλης στα μαλλιά ανθρώπων από 60 ετών και πάνω το 2014 και βρέθηκε ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης το 2014, ήταν πιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Η μελέτη τονίζει ότι τα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται άμεσα με την πιθανότητα ο άνθρωπος να νοσήσει ψυχολογικά σε περίοδο στρες στο μέλλον. Οι συγγραφείς τονίζουν την αξία της διατροφής, της άσκησης και των κοινωνικών συναναστροφών ως σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να κρατήσουν χαμηλά τα επίπεδα κορτιζόλης και συνεπώς την πιθανότητα να νοσήσουμε ψυχολογικά.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο