Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
23.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: H κορτιζόλη και το στρες

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΝέα μελέτη: H κορτιζόλη και το στρες
spot_img

Tα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται άμεσα με την πιθανότητα κατάθλιψης

Σε μια νέα μελέτη από το Trinity College Dublin στην Ιρλανδία, συσχετίσθηκαν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε ανθρώπους με την πιθανότητα να νοσήσουν από κατάθλιψη ή να εμφανίσουν στρες.

- Advertisement -

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες και αλληλεπιδρά με μέρη του εγκεφάλου μας και ρυθμίζει έτσι την διάθεσή μας και αισθήματα όπως ο φόβος.

Στη μελέτη αυτή, μετρήθηκαν τα επίπεδα της κορτιζόλης στα μαλλιά ανθρώπων από 60 ετών και πάνω το 2014 και βρέθηκε ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης το 2014, ήταν πιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Η μελέτη τονίζει ότι τα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται άμεσα με την πιθανότητα ο άνθρωπος να νοσήσει ψυχολογικά σε περίοδο στρες στο μέλλον. Οι συγγραφείς τονίζουν την αξία της διατροφής, της άσκησης και των κοινωνικών συναναστροφών ως σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να κρατήσουν χαμηλά τα επίπεδα κορτιζόλης και συνεπώς την πιθανότητα να νοσήσουμε ψυχολογικά.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα