Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο κατσίγαρος και η διαχείρισή του

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟ κατσίγαρος και η διαχείρισή του
spot_img

Πότε επιτέλους θα ακουστεί η άποψη των επιστημόνων για τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να παράσχει ο κατσίγαρος στο σύστημα τροφίμων;

Στις 30.11.22, διαβάσαμε στο cibum.gr ότι στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, ασυνείδητοι έριξαν παράνομα στον βιολογικό καθαρισμό μεγάλες ποσότητες κατσίγαρου με αποτέλεσμα να υποστεί βλάβη και να απορρέουν κατσίγαροι και λήμματα στο μεγάλο ποτάμι.

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.

Το πρόβλημα του κατσίγαρου και της διαχείρισής του είναι τεράστιο.

Με αυτό το πρόβλημα έχουμε ασχοληθεί με την ομάδα μας εδώ και πολλά χρόνια, από το 2010 ξεκινήσαμε την σχετική έρευνα και έχουμε βρει τρόπους να αξιοποιείται ο κατσίγαρος σε βιώσιμες και λειτουργικές ιχθυοτροφές και ζωοτροφές, όπως έχουμε ξαναγράψει εδώ.

Μήπως έφτασε επιτέλους η στιγμή η Πολιτεία και τα ΑΕΙ να ασχοληθούν πιο συστηματικά με αυτό το πρόβλημα; Ο κατσίγαρος δεν θα πρέπει να θεωρείται απόβλητο αλλά μια πολύτιμη πηγή λειτουργικών λιποειδών που μπορούν να αξιοποιηθούν.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο